/ iStock
Не харесваме поведението на българското правителство в момента и смятаме, че то трябва да носи отговорност. Те трябва да гарантират, че всички малцинства се третират с уважение. Само за да бъдат част от НАТО и ЕС, те трябва да прилагат тези стандарти.

Това заяви американския конгресмен Клаудия Тени, която е съпредседател на групата за приятелство в Конгреса с Македония и македоно-американската общност пред 
„Гласът на Америка“ за РС Македония.

"Българите твърдят, че македонците не се държат съседски, има дестабилизация и наистина не знаем причините за това. Бихме искали да видим отговор и ако те имат някакви притеснения, бихме искали да проведем многостранна среща с членовете на комисията по външни работи на Камарата на представителите и евентуално с нашите посланици или други представители от тези страни, за да видим дали можем да постигнем по-добро "приемане на тези страни от ЕС", допълва щатския конгресмен. 



Тя критикува също така българския посланик в САЩ
Тихомир Стойчев, че все още не е отговорил на писмо, изпратено до него от 13 американски конгресмени през ноември миналата година, в което се настоява България да отмени ветото си за започване на преговорите на Македония с ЕС. 

„Не получихме директен отговор от посланика. България ще продължи да блокира Северна Македония и Албания в опитите им да започнат преговори за присъединяване с евросъюза. Ще продължим да полагаме усилия тази позиция да се оттегли и да позволим това да се случи. Искаме да видим нормализиране в региона“, казва още Клаудия Тени.

На въпрос дали САЩ трябва да наложат санкции на България ако страната продължи да отлага процеса на присъединяване на РС Македония, американският политик заяви, че не смята, че такива са необходими в момента.

„Не съм сигурна, че санкциите са подходящи за момента, но могат да бъдат. Това е нещо, което може да бъде много ефективно, особено ако продължат да блокират, да прожектират негативизъм и да създават пречки пред Северна Македония и Албания заслужено да се присъединят към ЕС. „Потенциално можем да гледаме на това като на начин да им попречим да продължат обструкцията си“, допълва Тени.