Северна Корея ще изстреля ракета с голям обсег през декември
Северна Корея ще изстреля ракета с голям обсег през декември / снимка: Reuters

Северна Корея ще изстреля ракета с голям обсег между 10 и 22 декември, предаде Асошиейтед прес, като цитира севернокорейския Комитет за космически технологии.

Комитетът заявява, че корейските учени са анализирали грешките, допуснати при неуспешното изстрелването през април на спътник, чиято ракета носител се взриви малко след старта, и е внесъл подобрения в ракетата.

Изстрелването ще обтегне още повече отношенията между Северна Корея от една страна и САЩ и Южна Корея от друга. Вашингтон гледа на ракетните изпитания на Пхенян като прикрито тестване на оръжейни технологии, забранени от Обединените нации, посочва АП.

Ракетата ще бъде изстреляна от космическия полигон Сохе в провинция Пхенан-Пукто, посочва ИТАР-ТАСС. В официалните севернокорейски съобщения се говори за извеждане в орбита на изкуствен спътник "Кванмьонсон-3" с ракета носител "Инха-3", допълва БТА.

Предишното изстрелване на такава ракета, извършено на 13 април тази година и посветено на 100-годишнината на Ким Ир-сен, създателя на КНДР, завърши с неуспех. Около минута след старта ракетата падна в Жълто море.

Южна Корея предупреди Северна Корея да не изстрелва този месец ракета, както е предвидила. Сеул смята, че предстоящото изстрелване всъщност е замаскирано изпитание на ракета с голям обсег, провокация и нарушаване на  наложената от ООН забрана, предаде Ройтерс.

"Северна Корея още веднъж се опитва да изстреля ракета с голям обсег. Това е сериозна провокация, незачитане на безпокойството на международната общност, на нейните предупреждения и открито предизвикателство към нея", се казва в декларация на южнокорейското министерство на външните работи.

Южнокорейското правителство изразява сериозна загриженост от намерението на Пхенян да изстреля между 10 и 22 декември ракета, се казва в документа. Според официалното съобщение на Пхенян целта е да се изведе в орбита спътник за наблюдение на Земята. САЩ и Южна Корея смятат обаче, че това е изпробване на ракета с обсег от 6700 км, пореден етап от опитите на Севера да създаде ракета, способна да носи ядрен заряд.