/ iStock/Getty Images
Правителството на южнокорейската столица Сеул заяви днес, че ще заведе иск за 4,6 милиарда вона (4 млн долара) обезщетение срещу църква за причиняване на разпространение на коронавируса чрез възпрепятстване на усилията по проследяване на контактите и тестуване, предаде Ройтерс.

Нова вълна от инфекции тръгна от църква, чиито членове участвали в голям протест в центъра на Сеул в средата на август, превръщайки я в най-големия клъстър в столицата и околностите й.

Градската управа на Сеул заяви, че ще заведе дело срещу презвитерианската църква "Саранг Джейл" и нейния лидер, преподобния Джун Кван-хун, обвинявайки ги във възпрепятстване на тестуването за коронавирус и предоставяне на неточни списъци с нейни членове, което е довело до влошаване на епидемията.

Сеул облекчава мерките срещу COVID-19

"Градът иска да потърси отговорност от църквата и пастора затова, че са допринесли за повторното разрастване на епидемията от COVID-19 в страната чрез отказване или възпрепятстване на епидемиологичните изследвания или чрез подпомагане и подстрекаване към такива действия, както и за представяне на фалшиви проби", заяви правителството. Клъстърът е причинил общо 13,1 милиарда вона (11,3 млн долара финансови загуби на правителството, включително 4,6 милиарда вона само за Сеул.

Ултрадесният консервативен пастор Джун Кван-хун, отявлен критик на правителството, по-рано този месец беше задържан повторно, след като участвал в демонстрация на 15 август, нарушавайки условията на освобождаването му под гаранция през април, когато взе участие в незаконен политически протест преди парламентарните избори и бе обвинен в нарушаване на изборните закони, припомня Ройтерс.

Националната здравна застрахователна служба също съобщи, че че ще съди църквата за обезщетение на стойност 5,5 милиарда вона (4,7 млн долара), допълва Ройтерс.

Южнокорейският център за контрол и превенция на заболяванията днес докладва за 126 нови случаи за изминалото денонощие, с което общият брой на инфекциите достигна 22 783, с 377 смъртни случаи. Броят на новозаразените намалява стабилно, откакто правителството въведе безпрецедентни рестрикции за социална дистанция в края на миналия месец, но властите остават нащрек преди големия традиционене празник следващата седмица, когато обикновено милиони корейци пътуват из страната, и затова призовават за ограничаване на пътуванията и събиранията.

"Празничният период ще бъде повратен момент в нашата антивирусна кампания", заяви Йон Те-хо, генерален директор за обществената здравна политика в министернството на здравеопазването.
БТА