Сесилия не желае да бъде украшение
Сесилия не желае да бъде украшение / netinfo

Официалното оповестяване на развода вчера между френския президент Никола Саркози и съпругата му Сесилия е една от водещите теми в европейската преса днес. Във всички френски издания семейство Саркози е на първа страница. Най-срещаното заглавие е “черният ден” за Никола Саркози.

Френският президент Никола Саркози се разведе със съпругата си Сесилия, с която живяха заедно в продължение на 11 години. Елисейският дворец съобщи вчера, че съпрузите се разделят „по взаимно съгласие“. В комюникето, което наброява само 15 думи, не се споменава думата „развод“, но се посочва, че съпрузите няма да коментират своето решение. Сесилия Саркози не иска да бъде украшение и не се задоволява със скучната роля на първа дама. Тя иска да участва активно и отговорно, но това доведе до критика. Затова реши да си тръгне, коментира за Би Би Си журналистката Кристин Клерк. В същото време в интервю за радиостанция Europe 1 адвокатът на президентската двойка Мишел Каен потвърди, че официалният развод е факт. „Те се явиха пред съдия, който оформи развода. Всичко мина нормално“, сподели той. Никола Саркози е първият президент в съвременната история на Франция, който се развежда със съпругата си по време на управлението си. Изявлението на Елисейския дворец последва след многобройните слухове за развод, които бродеха през последния месец във Франция.

Още в сряда вестник „Le Nouvel Observateur“ съобщи на електронната си страница, че семейство Саркози е подало молба за развод. Според версията на телевизия LCI Сесилия Саркози се е срещнала сама със съдия в понеделник и едва след тази среща съдиите са посетили Елисейския дворец, за да връчат на президента молбата за развод. За последен път Сесилия и Никола са били видени заедно на 14 юли на тържествата по случай националния празник на Франция. Никола Саркози се ожени за бившия модел Сесилия през 1996 г. Освен деца от предишните си бракове, двамата имат и 10-годишен син. Френските журналисти, които пишат за раздялата на президентската двойка, припомнят, че охлаждането в отношенията между съпрузите е възникнало още през 2005 г. Тогава и двамата имаха връзки на страна и даже живееха известно време отделно. Но през януари 2006 г. Сесилия и Никола отново се събраха, припомня БГНЕС. След като Саркози спечели през май тази година президентските избори, Сесилия сподели, че не желае да бъде първа лейди, признавайки, че това е твърде скучно за нея. Критиците на Сесилия твърдят, че неочаквано активната й роля в преговорите за освобождаването на българските медицински сестри от Либия, се обяснява със скуката й като президентска съпруга и желанието да излезе от сянката на мъжа си.

Кристин Клерк, журналист и автор на книгата „Тигри и тигрици: Интимната история на президентите и техните съпруги в 5-та Република“, смята, че причината за раздялата на семейство Саркози е в разочарованието на Сесилия от живота на първа лейди. „Той /Никола/ е подложен на постоянен стрес, през цялото време е в движение, а тя мечтаеше за спокоен живот. А той какво й даде?Един-два дни на яхта, а след това тази почивка в САЩ. Това не бе това, което тя очакваше“, каза Клерк. Но главната причина за раздялата е независимият характер на бившия модел, категорична е журналистката. „Тя не иска да бъде известна, тя не иска да бъде просто украшение. Тя иска да участва, при това да участва активно и отговорно, което, както виждаме, води до критика. И тя каза: отлично, ако ме критикувате – аз ще си тръгна“, коментира писателката.