Сенаторите провалят с краткотрайни заседания плановете на Буш
Сенаторите провалят с краткотрайни заседания плановете на Буш / netinfo
Демократичното мнозинство в Сената, горната камара на американския парламент Конгреса, реши да предотврати със заседания, продължаващи само няколко секунди плановете на американския президент Джордж Буш да номинира свои хора за важни постове, предаде Франс прес.

Подобно мимолетно заседание, което продължи само няколко секунди, беше открито от сенатора демократ Джим Уеб, избран от щата Вирджиния, намиращ се на прага на Вашингтон. Той дойде в парламентарната зала на празния Сенат, който сега е в новогодишна ваканция, и откри, а после закри няколкосекундното заседание. Подобни кратки заседания пред празната зала ще има на всеки 2 или 3 дни, преди всички сенатори да се върнат от парламентарната си ваканция на 18 януари догодина.

Президентът има правото да използва ваканцията на парламента и да назначава посланици, съдии и други високопоставени американски представители. Тогава тези назначения не се нуждаят от одобрението на Сената, припомня Франс прес. Когато обаче Сенатът заседава, дори и на заседанието да има само един сенатор и то да трае няколко секунди, президентът губи тази своя привилегия.

През 2005 г. Джордж Буш използва парламентарната ваканция и така назначи тогавашния американски представител в ООН Джон Болтън, чиято номинация няколко пъти беше блокирана от сенаторите. /БТА/