Секс скандал бутна финландския външен министър
Секс скандал бутна финландския външен министър / снимкa: БГНЕС

Финландия ще смени министъра на външните работи Илка Канерва, след като вестници и списания в страната публикуваха скандални есемеси, които той изпратил на еротична танцьорка, съобщи Ройтерс, като се позова на ръководството на партията на Канерва.

Тукиайнен е позирала гола за списания и е водещата танцьорка на еротичната танцова група "Скандинавските кукли". Външният министър е изпратил около 200 текстови съобщения на 29-годишната Йоанна Тукиайнен. Той обясни, че те били във връзка с изпълнението й на 60-я му рожден ден. По-късно Канерва призна, че съобщенията не са били подходящи, но до вчера твърдеше, че не е направил нищо лошо и е готов да продължи работата си на поста.

Консервативната партия на Канерва - Националната коалиционна партия, която е ключова сила в десноцентристкото правителство на страната, съобщи, че ще посочи приемника му. Говорител на правителството каза, че смяната на министъра е партийно решение, което президентът трябва да одобри. Това не е първият път, когато Канерва си създава проблеми заради мобилния си телефон.

През 2005 г., когато бе заместник председател на парламента, той "бомбардира" две манекенки с текстови съобщения, припомня Ройтерс.