/ iStock/Getty Images
Пред храма "Възкресение Христово" в Подгорица снощи полицията разпръсна със сълзотворен газ граждани, които се събраха на протест заради приемането на закона за свободата на вероизповеданията в черногорския парламент, съобщи "Танюг", цитирани от БНР.

Черногорската агенция "Мина" съобщи, че четирима полицаи са били ранени от камъни, които гражданите хвърляли по тях на блокирана от протестиращи граждани магистрала в столицата на Черна гора. Вестник "Виести" съобщава, че полицията с употреба на сила е накарала гражданите пред църквата да се разотидат.

Черна гора приема закон, лишаващ Сръбската църква от влияние

В послание Руската православна църква заяви, че законът за вероизповеданията в Черна гора, за който се твърди, че предвижда отнемане на църковна собственост на Сръбската православна църква, "изглежда като циничен дар за църквата и подкрепя разкола", предаде ТАСС. Това се казва в патриаршеско и синодално послание на Руската православна църква, публикувано в понеделник в сайта на Московската патриаршия.

Синодът на РПЦ сравнява ситуацията в Черна гора с Украйна, където също са приети закони за изземване на храмове и манастири от собствеността на каноничната църква. В Черна гора разколниците с подкрепата на властите в продължение на много години се опитват да превземат храмовете на каноничната църква, както и в Украйна, заяви Руската православна църква.

Законът за свобода на вероизповеданията бе приет от черногорския парламент в нощта срещу петък, 27 декември. За него гласуваха 45 депутати от 45 присъстващи. Гласове против нямаше, защото документът се разглеждаше след размирици в залата и извеждането от полицията на депутатите от опозицията. В много градове имаше протести против приемането на закона, а Сръбската православна църква заяви, че той цели отнемането на нейното имущество в Черна гора, отбелязва ТАСС.