/ iStock/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята да подпише договор за взаимна отбрана с Израел. Американският лидер съобщи това дни преди израелските парламентарни избори, разчитайки тази инициатива да помогне на партията на премиера Бенямин Нетаняху.

Тръмп разказа в Туитър, че е обсъдил с Нетаняху по телефона "как вървят нещата със споразумението за взаимна отбрана между САЩ и Израел".

"Очаквам с нетърпение да продължим дискусията след изборите в Израел, когато се видим в ООН в края на месеца!", посочва американският президент.

Ако военният съюз между двете страни стане реалност, това ще е краят на една стара традиция в близкоизточната дипломация на САЩ. Не е тайна, че Израел и Съединените щати отдавна и тясно си сътрудничат в най-различни сфери, включително в отбраната. По данни на Стокхолмския международен институт по проблемите на мира (SIPRI) на САЩ се падат близо 60 процента от годишния оръжеен внос на еврейската държава. Вашингтон директно финансира отбранителните програми на Израел по силата на двустранен договор, продължен за пореден път с 10 години миналия октомври.

От четвърт век насам обаче не е ставало дума, най-малкото на равнище държавни глави, за сключване на официален военен съюз. Въпреки това изявлението на Тръмп не бе изненада за израелците.

В началото на септември в. "Аарец" писа, че съветници на Нетаняху договарят с Белия дом някакви "впечатляващи" жестове в подкрепа на сегашния министър-председател. По данни на изданието се очаква да бъде подписана декларация, в която да се говори за необходимостта САЩ да сключат пълноценен военен съюз.

Жест от този род ще е напълно в унисон с външнополитическите възгледи на Тръмп. След идването си на власт той решително скъса с курса, воден от неговия предшественик Барак Обама - предпазливо сближаване с Иран при поддържане на баланс в отношенията с Израел и арабския свят. Тръмп премести посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим, признавайки този град за столица на еврейската държава. Положи усилия Съединените щати фактически да спрат финансовата помощ за Палестина, по-специално чрез Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток. Преди година дори бе затворен офисът на Палестинската автономна власт във Вашингтон.

Всичко това предопредели сближаването на Тръмп с израелската десница. Истински подарък за Нетаняху бе решението на САЩ да признаят Голанските възвишения за израелска територия. Тръмп подписа указ за това в края на март, а на 9 април Израел произведе парламентарни избори и партията Ликуд на премиера Нетаняху спечели срещу левоцентристкия блок "Синьо и бяло". Преднината й бе минимална, но десните партии събраха общо повече гласове от левите. Нетаняху и съратниците му впрочем не успяха да се възползват от победата - преговорите за създаване на управляваща коалиция стигнаха до задънена улица и това предизвика вторите за тази година предсрочни избори, насрочени за 17 септември.

Изявлението на Тръмп за възможно сключване на отбранителен съюз също изглежда като подарък за Нетаняху - той се позиционира като единствения израелски политик с достатъчен международен авторитет, за да постига изгодни за Израел договорености с какви ли не чуждестранни лидери.

Липсата на конкретни данни за евентуалното споразумение породи различни трактовки на бъдещата договореност.

Съперникът на сегашния премиер - водачът на "Синьо и бяло" Бени Ганц, бивш началник на израелския Генщаб, вече обвини Нетаняху в популизъм. Според него отбранителният съюз със САЩ ще донесе на Израел повече вреди, отколкото ползи. Ганц смята, че алиансът с Вашингтон ще попречи на израелските военни да реагират ефективно на терористичните атаки, тъй като ще им се налага да съгласуват операциите със страната-съюзник.

В интервю за сайта Ynet Нетаняху заяви, че опонентът му "не разбира какво говори".

Премиерът изтъкна, че договорът със САЩ ще осигури на Израел по-голяма свобода за действия. И напомни, че съюзници на САЩ в НАТО - Великобритания, Франция и Турция, активно използват сила, където сметнат за нужно. Не уточни обаче как ще се съчетава отбранителната договореност на Израел и САЩ с членството на Щатите в Северноатлантическия алианс.

Изявлението на Тръмп за бъдещ военен съюз няма особено практическо значение, смята Ирина Звягелская, завеждащ сектор "Близкоизточни изследвания" в Института за световна икономика и международни отношения към РАН. "САЩ и Израел имат вече много спогодби, включително в отбраната. Едва ли може към тях да се добави нещо съществено. Ако говорим за споразумение, което би задължило САЩ да воюват на страната на Израел, съмнявам се Америка да има интерес от подобно споразумение", каза тя пред "Независимая газета".

Според Звягелская в случая Тръмп се опитва по-скоро да подкрепи Нетаняху. "От гледна точка на американския лидер днешният министър-председател на Израел е надежден и действията му са добре пресметнати. Досегашните стъпки на Тръмп показват, че той залага на Нетаняху", смята експертът.
БТА