САЩ и Египет трябва да останат приятели, заяви Джон Маккейн
САЩ и Египет трябва да останат приятели, заяви Джон Маккейн / снимка: Reuters

Американският сенатор Джон Маккейн заяви, че отношенията на САЩ с Египет се променят година след отстраняването от власт на Хосни Мубарак, но двете страни трябва да останат приятели, предаде Асошиейтед прес.

Маккейн направи това изявление на бизнесконференция в Кайро, преди да се срещне с военните управници на страната, които дойдоха на власт след свалянето на Мубарак.

"Египет се променя. Това е истина и в резултат на нея се променя и природата на отношенията на Америка с Египет", каза Маккейн пред аудитория от американски и египетски бизнесмени. Той подчерта обаче, че двете страни трябва да продължат да са много добри приятели в политически, икономически и военен аспект.

Отношенията между Египет и САЩ са в най-лошото си състояние от десетилетия, отбелязва БТА. Те са обтегнати заради репресиите на правителството срещу чужди неправителствени организации в Египет. Египетските власти възбудиха дело срещу 16 американци и още 27 души, работещи за различни неправителствени групи.

Процесът ще започне на 26 февруари. Маккейн е председател на една от четирите американски неправителствени организации, взети на прицел. Те са обвинени, че са функционирали незаконно в Египет и са подстрекавали към вълнения чрез продемократично движение, призоваващо управляващия военен съвет незабавно да предаде властта на цивилна власт, припомня Асошиейтед прес.