САЩ допускат и жени в подводниците на военноморския флот
САЩ допускат и жени в подводниците на военноморския флот / снимка: БГНЕС

Пентагонът обяви, че ще предприеме действия, за да позволи на жени да служат на борда на подводниците на военноморския флот на САЩ, предаде АП. Министърът на отбраната Робърт Гейтс изпрати писмо до конгресмени, в което ги уведоми за решението на флота, което може да бъде приложено догодина.

Жените съставляват около 15% от над 336-те хиляди военнослужещи в американския флот. Те могат да служат на кораби, но не и на подводници. Скептиците изтъкват по-тежките битови условия в подводните съдове, в които понякога се налага моряците да ползват леглата на смени.

Най-вероятно първите жени, които ще служат в подводния флот от 71 съда, ще бъдат офицери, тъй като техните каюти са отделни от тези на екипажа, пише БТА.

Допускането им в подводниците ще бъде още една стъпка към разширяването на ролята на жените във въоръжените сили на САЩ. През 2008 г. за първи път жена беше произведена в чин генерал с четири звезди.

Жените в американската армия все още не изпълняват традиционни мисии на бойното поле, но в Ирак и Афганистан те често биват излагани на същите рискове като мъжете, тъй като бомбените атентати и останалите нападения на екстремисти могат да бъдат извършени почти навсякъде.