Саркози: Не обвинявайте имиграционните закони за нападенията
Саркози: Не обвинявайте имиграционните закони за нападенията / снимка: Reuters, архив

Френският президент Никола Саркози смята, че няма логика крайната десница да използва неотдавнашните убийства във Франция като повод да настоява за по-строги имиграционни закони, тъй като убиецът е френски гражданин, предаде Асошиейтед прес.

Мохамед Мера, който уби седем души в Югозападна Франция и бе застрелян от полицията по време на операция по залавянето му, беше от алжирски произход, но роден във Франция.

В интервю за радио "Франс енфо" Саркози призна, че имиграцията се нуждае от по-добро управление, но добави, че е безумно нападенията да се обясняват със слаб граничен контрол.

Френският президент, който води кампания за преизбиране, отхвърли и критиките на опозицията, че службите за сигурност са се провалили, след като са позволили 23-годишният Мохамед Мера, престъпник, за когото се е знаело, че е посещавал два пъти Афганистан, да застреля седем души в Югозападна Франция.

"Налице е млад престъпник, който се саморадикализира с помощта на интернет и изведнъж се превръща в много активен терорист. Доколкото ни е известно, не е имало терористична клетка", посочи Саркози.

Президентът добави, че не бива престъпността да се свързва с имиграцията или исляма, тъй като това само ще насърчи дискриминацията, предава БТА. Припомняйки, че Мера е роден и отраснал във Франция, Саркози каза, че той "просто е бил чудовище". "Не можем да поставяме знак на равенство между Мохамед Мера, роден във Франция, и децата на имигрантите, пристигащи с лодки."

Миналата седмица Саркози обяви планове за криминализиране на многократното ползване на сайтове, пропагандиращи ислямски ектремизъм, и за наказания срещу онези, които пътуват зад граница за терористично обучение. Намеренията му обаче ще трябва да изчакат за след изборите, тъй като опозицията се обяви против екстрено свикване на парламента за приемане на подобно законодателство, посочва АП.

Същевременно Саркози изрази в интервюто мнение, че има основателни причини да бъде ограничена имиграцията, между които е натискът върху щедрата социална система и начин на живот във Франция.