Пътят на радикализирането на Мохамед Мера - от Тулуза през Афганистан
Пътят на радикализирането на Мохамед Мера - от Тулуза през Афганистан / снимка: Reuters

За Мохамед Мера, французинът, убил четирима евреи и трима войници мюсюлмани в Югозападна Франция, пътят на радикализирането започнал от Тулуза и минал през Кандахар, в Афганистан, отбелязва Ройтерс.

Двайсет и тригодишният Мера, който бе обкръжен в жилището си в Тулуза от елитните спецчасти РЕЙД, твърдял, че е свързан с Ал Кайда и че искал да отмъсти за палестинските деца, каза френският вътрешен министър Клод Геан.

Французинът от алжирски произход е бил от няколко години наблюдаван от френското контраразузнаване, след като било установено, че е пребивавал в Афганистан. Той обаче водел най-обикновен живот - играел футбол, посещавал нощни клубове, разказват негови приятели и съседи, които даже не подозирали, че е бил в Афганистан. Мера има полицейско досие за няколко по-дребни нарушения на закона, някои от които били свързани с насилие, но по думите на вътрешния министър не е имало доказателства, че планира "такива престъпни действия".

Полицейски психолози са се опитвали да го убедят да се предаде, но Мера се е проявил като хладнокръвен и решителен човек, който добре се владее. Разкрил доста подробности за плановете си, каза Геан. Радикалните му възгледи се зародили от участието му в салафистка група и изглежда се затвърдили по време на две негови пътувания до Афганистан и Пакистан. Вестник "Монд" пише, че Мера се е обучавал заедно с талибански бойци в племенната гранична зона между Афганистан и Пакистан, след което бил пратен в Югозападен Афганистан да се бие срещу силите на НАТО, подкрепящи правителството в Кабул. Франция участва в тези сили и това може би обяснява факта, че първите жертви, застреляни от Мера, са парашутистите, убити в Тулуза на 11 март и в Монтобан на 15 март.

Според френски разузнавателни източници около 30 французи, обучени от талибаните, вероятно са участвали в нападения срещу западните сили в Афганистан.

Междувременно бе опровергана появилата се първоначално информация, че Мера през 2007 г. е бил в афганистански затвор. Адвокатът на Мера каза, че клиентът му е бил в затвор във Франция от декември 2007 до септември 2009. Излежавал е присъда за кражба и следователно не може по това време да е бил в Афганистан. Салафистката група, към която принадлежал Мера, няма име и никога не е имало признаци, че може да премине към престъпна дейност, каза вътрешният министър. Полицията все още се опитва да установи дали стрелецът е действал сам или като част от група.

След като било установено кой е стрелял в Тулуза и в Монтобан и Мера бил обкръжен в дома си, майка му казала, че не иска да говори със сина си, защото не вярва, че той ще я послушаи че може да го убеди да се предаде.

Профилът на Мера е типичен за хиляди френски имигранти от Северна Африка второ или трето поколение, които са пътували през последните две десетилетия до Афганистан или Пакистан, привлечени от въоръжени ислямистки групировки, казват служители от силите за сигурност. Мнозина са се радикализирали заради израелско-палестинския конфликт. Това намерило израз в поредицата от атаки срещу еврейски обекти, извършени във Франция в първите години на новия век. Миналата година броят на антисемитските нападения спаднал.

След като се завърнал в Тулуза, Мера водел съвсем нормален живот. Баща на негов съсед го описва като дружелюбен - помогнал му да качи по стълбите тежък диван. Беше съвсем нормален, казва мъжът.

Вчера, когато Мера вече е бил обкръжен в апартамента си, четирима негови връстници с подобен произход, които казали, че са му приятели, се опитали да отидат при него, за да го убедят да се предаде, но не били допуснати до района от полицията. Всички те казаха пред журналист от Ройтерс, че Мера никога не е говорил с тях за религия и че нямали и представа, че е бил в Афганистан.

Съученик на терориста го описва като много дискретен и скромен, учтив и с добро държание. Никога не говореше за исляма, но се молеше. Но ние всички се молим пет пъти на ден и в това няма нищо странно, казва младият мъж.

Друг негов приятел, който е от марокански произход, твърди, че Мера се е опитал да се запише във френската армия, но не бил приет.(БТА)