Самоубийствен атентат отне живота на близо 20 души в Афганистан
Самоубийствен атентат отне живота на близо 20 души в Афганистан / netinfo

Дванадесет полицаи и седем цивилни загинаха при нов самоубийствен атентат на талибаните в Източен Афганистан в момент, когато американските и британските войски започнаха мощно настъпление срещу крепост на талибаните в южната част на страната. Най-малко 41 души са били ранени, сред тях има двама чуждестранни журналисти – французин и австралиец.

Мишена на атентата в село Хогяни, недалеч от Джалалабад, била среща на представители на администрацията и полицията, участващи в унищожаване на опиум. "Този акт е доказателство за връзките между производството на опиум и терористичните кръгове", се казва в изявление на афганистанското вътрешно министерство. Той свидетелства по неопровержим начин за партньорството между терористите и наркотрафикантите, посочиха и от мисията на ООН в Афганистан.

Американските и британските сили започнаха голяма офанзива в граничещата с Пакистан провинция Хелманд, където има най-много макови насаждения в Афганистан, за който пък се смята, че осигурява 90 на сто от производството на опиум в света.

По-рано днес президентът на САЩ Джордж Буш изрази удовлетворение от постигнатото от международната коалиция в Афганистан, но призна, че и САЩ, и съюзниците им са се сблъскали в тази страна с "жилав противник". Въпреки всичко, "там се строят пътища, в училищата има все повече и повече ученици", а афганистанската армия набира сили, подчерта Буш. Той изрази загриженост за въздействието на икономическите проблеми в САЩ върху обикновените американци и призова американския конгрес да действа по-агресивно за овладяване на неблагоприятната конюнктура в страната.

На първата си пресконференция от две месеца насам президентът обвини Конгреса, че блокира предложенията на неговата администрация за справяне с непрекъснато растящите цени на горивата и бави приемането на законодателство, което би позволило достъп на повече студенти до заеми за образование. Буш призна, че САЩ преживяват труден икономически период.

Той обяви, че е готов за всякакви идеи за облекчаване на натиска върху цените на енергията, в това число и предложението от претендента на Републиканската партия за президентския пост Джон Маккейн да се отменят временно данъците върху петролните продукти и природния газ. Буш обяви, че няма намерение да спира попълването на запасите от петрол в САЩ, тъй като според него това няма да повлияе на цените. Президентът лансира отново идеята си за създаване и развитие на алтернативни източници на течни горива. Той призова американските фермери да увеличат добива на растителни продукти, които могат да се използват за производство на гориво.