С видеозапис Ал Кайда призовава Аллах да унижи Джордж Буш
С видеозапис Ал Кайда призовава Аллах да унижи Джордж Буш / снимкa: БГНЕС

Ал Кайда разпространи в интернет видеозапис, в който един от лидерите на терористичната мрежа призовава Аллах да унижи американския президент Джордж Буш и републиканците, предаде Ройтерс.

"О, Аллах, унижи Буш и неговата партия! О, повелителю на световете, опозори го и му се противопостави!", призова Абу Яхия ал Либи в края на проповед по случай мюсюлманския празник Ейд ал Фитр. Ал Либи е смятан за една от главните фигури в Ал Кайда, който вероятно се укрива в Афганистан или Пакистан.

Това е първият коментар на лидер на Ал Каида, свързан, макар и непряко, с предстоящите президентски избори в САЩ. Във видеозаписа ал Либи не изрази подкрепа за някой от кандидатите за президент, но включи Републиканската партия сред онези, които трябва да бъдат наказани от Аллаха.

Няколко дни преди президентските избори избори в САЩ през 2004 г. ръководителят на Ал Кайда Осама бин Ладен публикува първия си видеозапис от повече от година, в който иронизира Буш и предупреди за опасност от нови атентати, подобни на тези от 11 септември 2001 г. Тогава Бин Ладен мимоходом спомена кандидата на демократите за президент Джон Кери. Част от неговото послание към американците гласеше: "Вашата сигурност не е нито в ръцете на Кери, нито в тези на Буш, нито в тези на Ал Кайда. Вашата сигурност е в собствените ви ръце и всяка държава, която не навреди на нашата сигурност, ще бъде в безопасност".