Руските войски в Южна Осетия освободиха Цхинвали
Руските войски в Южна Осетия освободиха Цхинвали / cнимкa: БГНЕС

Тактически групи на руските войски в Южна Осетия освободиха Цхинвали от грузинските въоръжени сили и сега се водят боеве за освобождаване на цялата зона на отговорност на руските миротворци, съобщи главнокомандващият руските сухопътни войски генерал Владимир Болдирев, цитиран от ИТАР-ТАСС. Преди това помощник-главнокомандващият на сухопътните войски на Руската федерация полковник Игор Конашенков посочи, че подразделения на 76-а дивизия на руските въздушно-десантни войски са навлезли в южноосетинската столица.

Грузия обаче отхвърли твърденията, че руските войски контролират Цхинвали, предаде Ройтерс. Секретарят на Съвета за сигурност Каха Ломая изтъкна, че "в момента Цхинвали е под пълния контрол" на грузинските войски. Грузинският президент Михаил Саакашвили определи като "явна лъжа" информацията за 1500 жертви в Южна Осетия, предаде АФП. По думите му там "практически няма убити цивилни". "Руската пропаганда провежда типично съветска кампания за дезинформация", посочи Саакашвили на извънредното заседание на Съвета за сигурност, предавано пряко по телевизията.

Южна Осетия е изправена пред "хуманитарна катастрофа", заяви Дмитрий Медведев и призова да бъдат наказани виновниците, включително по силата на международно-правните норми. Той каза това на съвещание в Кремъл, посветено на оказването на хуманитарна помощ на населението на Южна Осетия.

Руски самолет пусна бомба над пететажна жилищна сграда в грузинския град Гори, при което загинаха най-малко двама души, предаде Ройтерс. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че при насилието в Южна Осетия са загинали 1500 души, като броят на жертвите расте, а обстановката се влошава. Според южноосетинските власти жертвите са 1600, предаде АФП.

През последните два дни грузинската противовъздушна отбрана е свалила седем руски самолета, нарушили въздушното пространство на страната и осъществяващи въздушни нападения, заяви заместник-министърът на отбраната на Грузия Бату Кутелия, цитиран от Новости-Грузия.

Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация е изпратило два конвоя с хуманитарна помощ за бежанците от Южна Осетия. Спасителни екипи са издигнали палатков лагер в Северна Осетия, която е на територията на Русия, за да настанят бежанците. Лагерът може да поеме 500 души, уточни представител на регионалния център на министерството. В Северна Осетия са пристигнали почти 2000 южноосетински бежанци, повечето от които са деца.

Много жители на Цхинвали са останали под развалините, има горящи сгради, жертвите са хиляди, съобщи информационната служба на сепаратистката република. "Стотици деца ще загинат без вода, ако Грузия не предостави коридор за тяхната евакуация", посочи председателят на сепаратисткото правителство Юрий Морозов. Той също определи ситуацията като "хуманитарна катастрофа".

Повече от 30 000 души са избягали от Южна Осетия от началото на грузинската офанзива в този сепаратистки район, започнала в нощта на четвъртък срещу петък. Съобщението направи руският вицепремиер и ръководител на правителствения апарат Сергей Собянин. На всички бежанци, които се обърнаха към миграционната служба на Русия, е оказана необходимата помощ, увери Собянин, цитиран от ИТАР-ТАСС.