Русия съди за кражба Березовски в негово отсъствие
Русия съди за кражба Березовски в негово отсъствие / netinfo

Руският олигарх Борис Березовски ще бъде съден в Москва в негово отсъствие по обвинения в кражба на средства от националния авиопревозвач "Аерофлот", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Березовски, който живее в изгнание във Великобритания, е сред отявлените критици на руския президент Владимир Путин. Досега Лондон отхвърля исканията на Москва за екстрадирането му.

"Березовски е обвинен в кражба в особено големи размери от средствата на компанията на обща стойност 214 милиона рубли (8,28 милиона долара) и за пране на част от сумата, открадната от "Аерофлот", на стойност 16 милиона рубли (619 200 долара)", се казва в изявление на руската главна прокуратура.

Адвокатите на бизнесмена заявиха, че няма доказателства срещу него. "Подадохме искане за закриване на случая, тъй като няма доказателства за вината му", заяви адвокат Андрей Боровков.

От прокуратурата посочиха, че разследването за кражбата е приключило и след като защитата на Березовски се е запознала с материалите, случаят ще бъде изпратен в едно от московските областни съдилища, където ще бъде разгледан.

В изявлението се уточнява, че съгласно руския наказателен кодекс Березовски може да получи до 10 годишна присъда по такива обвинения.