Румъния легализира жриците на любовта?
Румъния легализира жриците на любовта? / netinfo

Румънските власти планират да легализират проституцията като начин за подпомагане на борбата с трафика на хора и сексуалното робство, заявиха от полицията.

Предлагането на сексуални услуги срещу заплащане в Румъния сега е престъпление, наказвано с глоба или затвор до три години. Но понеже престъплението се смята за дребно, повечето проститутки получават само глоби, като някои от тях са натрупали по 500 за последните две години. Глобите рядко се плащат и данъчните власти не могат да ги съберат, тъй като повечето проститутки нямат легални доходи. За сводниците е предвидено наказание затвор до седем години или до 20 години, ако търгуват с деца, но въпреки усилията на властите, секс трафикът остава широко разпространен.

От години правозащитни организации призовават за легализиране на проституцията като средство за борба с болестите и трафика на жени с цел секс. Църквата се противопоставяше обаче с аргумента, че по този начин парламентът ще заяви на обществото, че грехът може да бъде толериран.

Здравното министерство вчера заяви, че подкрепя узаконяването на проституцията в интерес на общественото здраве.

Група, включваща специалисти от националната агенция за превенция на трафика на хора, експерти от полицията и криминолози изготвят закон за декриминализиране на проституцията.