Робърт Гейтс фалшифицирал данни за атентата срещу папа Йоан Павел ІІ?
Робърт Гейтс фалшифицирал данни за атентата срещу папа Йоан Павел ІІ? / netinfo

Кандидатът за министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс е участвал в фалшифицирането на данни за атентата срещу папа Йоан Павел ІІ на 10 май 1981 година, пише РИА Новости.

Водещи сенатори демократи заявиха, че възнамеряват “много внимателно да разгледат” предложената от Джордж Буш кандидатура на бившия директор на ЦРУ Робърт Гейтс за министър на отбраната на САЩ.

Гейтс не може да заеме новата длъжност, докато не бъде първо утвърден от сенатския Комитет по отбраната, а след това и на заседание на Сената в пълния му състав. “Очаквам, че сенатският Комитет по отбраната и Сенатът много внимателно ще разгледат предстоящото назначение на Робърт Гейтс на поста министър на отбраната на САЩ”, се казва в изявление на сенатора демократ Карл Левин, който най-вероятно ще оглави Комитета по отбраната.

“Бившият ръководител на ЦРУ е изключителен човек с впечатляваща биография в сферата на националната сигурност, но се въздържам от окончателно становище по дадения въпрос, докато не приключат слушанията”, се казва в комюнике на заместник-председателя на сенатския Комитет по вътрешна сигурност Джоузеф Либерман.

“Робърт Гейтс е служител от кариерата на разузнаването и националната сигурност. Изборът на президента може да бъде сигнал за това, че той търси реалистичен и прагматичен подход за Ирак и войната срещу тероризма, за разлика от курса, опиращ се на идеологията”, заяви заместник-председателят на сенатския Комитет по разузнаването, сенаторът демократ Джей Рокфелер, който се очаква да го оглави след 3 януари 2007 г.

Гейтс е специалист по Русия и е защитил докторска дисертация в Джорджтаунския университет по руска и съветска история. През 1974 г. в качеството си на специалист по руските проблеми той е работил в Съвета за национална сигурност към президента на САЩ в администрацията на Джералд Форд, след което е започнал работа в ЦРУ, където се е издигнал до негов директор.

По време на слушанията за назначението му на поста директор на ЦРУ през 1991 г. един от бившите анализатори на разузнаването Каролин Ейкдал го обвини във фалшифициране на разузнавателни данни, за да подкрепи увереността на републиканската администрация на Роналд Рейгън, че агенти на съветските тайни служби са отговорни за покушението срещу папата и финансирането на терористични групи в чужбина. Ейкдал заяви тогава, че анализът не е потвърдил подобни предположения, но нейният доклад е бил “редактиран” по заповед на Гейтс, за да докаже “съветската подкрепа за тероризма”.

В сряда президентът Джордж Буш обяви за оставката на Доналд Ръмсфелд, отбелязвайки, че е “настъпило време на промяна”. Буш издигна бившия директор на ЦРУ за ръководител на Пентагона. /БГНЕС/