Роаял гласува в имението си в Мел, Саркози - в Ньойи-сюр-Сен
Роаял гласува в имението си в Мел, Саркози - в Ньойи-сюр-Сен / netinfo

Претендентката на социалистите Сеголен Роаял гласува на втория тур на президентските избори към 10.30 ч по Гринуич в имението си в Мел, Западна Франция, предаде Франс прес.

Пред избирателното бюро тя бе посрещната от симпатизантите си с възгласи "Сеголен - президент" и "Ще победим". Роаял не направи изявление, само отбеляза, че изборът й не бил труден.

По същото време кандидатът на десницата Никола Саркози гласува в парижкото предградие Ньойи-сюр-Сен, без съпругата си Сесилия, но в компанията на двете си доведени дъщери. Привържениците му скандираха "Никола - президент".

В една от парижките избирателни секции даде гласа си настоящият френски премиер Доминик дьо Вилпен. В близките дни той трябва да подаде оставка пред напускащия президентския пост Жак Ширак.

С внимание бе проследено гласуването в град По /Югозападна Франция/ на водача на центристите Франсоа Байру, който на първия тур, състоял се на 22 април, остана трети. Тогава той получи подкрепата на 18,5 процента от избирателите и именно разпределението на този вот ще бъде решаващо за изхода на балотажа.

Байру изтъкна, че във Франция ще се гласува и на трети тур, имайки предвид предстоящите това лято парламентарни избори. Байру не подсказа за кого е гласувал. Все пак неотдавна той заяви, че няма да гласува за Саркози, припомни агенцията.