Решението на ООН - дипломатическа победа за палестинците и удар за САЩ
Решението на ООН - дипломатическа победа за палестинците и удар за САЩ / снимки: Reuters

Автономна Палестина получи не само признание на своята държавност, но и нови практически възможности - достъп до редица институции на ООН и право да сезира Международния наказателен съд с искане да задължи Израел да освободи окупираните територии. Така руският вестник „Комерсант” коментира решението на Общото събрание на ООН, дало на Палестина статут на държава нечленка наблюдател.

193-членното Общо събрание гласува резолюция за повишаване на статута на палестинската автономна власт в държава наблюдател нечлен на ООН със 138 гласа за, 9 против и 41 въздържали се.

Наблюдатели подчертават, че признаването ще позволи на палестинците да се обръщат към международни инстанции с искове срещу против действията на Израел. Абас не спомена в речта си Международния наказателен съд, но външният министър Рияд ал Малики заяви след вота, че ако Израел продължи да строи незаконни еврейски селища, палестинците може да прибегнат до варианта с МНС.

„Ако израелците продължат с подобна политика - агресия, заселване, убийства, атаки, конфискации, строеж на стени, нарушавайки международнито право, нямаме да имаме друг избор, освен да потропаме на вратата на тези инстанции”, каза Малики пред Ройтерс.

След като ООН прие решението за Палестина, сега двете страни (израелците и палестинците) трябва спешно да намерят решение на проблемите в дух на доверие. Това заяви на пресконференция Майкъл Ман, говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън в отговор на въпрос. По неговите думи сега е важно тази възможност да бъде използвана за възобновяване на мирните преговори. В изявление на Аштън в навечерието на гласуването в ООН вчера се посочваше, че единствено политическо решение може да предотврати разрастването на напрежението в региона.

Според Аштън решението следва да предполага съществуването на две независими държави с общопризнати граници. Тя отбеляза, че ЕС подкрепя предоставянето на Палестина на статут на пълноправен член на ООН, както и признаването на държавата, "когато това е подходящо".

Междувременно Европейският парламент намира, че единствено с мирни и ненасилствени средства може да бъде постигнат траен мир между израелците и палестинците. Това посочва председателят на ЕП Мартин Шулц в изявление по повод решението на Общото събрание на ООН от тази нощ. Той отбелязва, че парламентът е подкрепил със своя резолюция стремежа на Палестина да стане държава-наблюдател нечлен на ООН. По неговите думи снощното решение е важна стъпка в осигуряването на повече видимост за исканията на палестинците.

ЕП потвърждава силната си подкрепа за решението за две държави - Израел и независима, демократична и жизнена Палестина, на основата на границите от 1967 г., с обща столица Ерусалим, които съществуват в мир и сигурност, рамо до рамо. Днешното решение на Общото събрание на ООН е твърда основа за взаимноприемлива договореност по намирането на политическо решение, коментира Шулц. Той призовава и двете страни да направят всичко възможно, за да се върнат към преговорите, като създадат необходимите условия за продължаване на преките контакти за постигане на мир.

Русия е получила уверения от Палестина, че признаването й за държава наблюдател няма да се използва като инструмент за политическа изолация на Израел, заяви след гласуването руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин. За нас, като член на Четворката посредници за мир в Близкия Изток, е важен политическият контекст на случилото се, затова получихме уверения от палестинците, че няма да използват събитието за каквито и да било опити да изолират Израел, а ще целят възобновяване на израелско-палестинските преговори, заяви посланик Чуркин пред ИТАР-ТАСС.

Според Чуркин е особено важно е да се насочи получения статут в конструктивно русло. Трябва да гледаме позитивните елементи. Разглеждаме подкрепата за днешната резолюция от мнозинството от страните като важна стъпка по пътя към възстановяване на историческата справедливост. Преди 65 години на този ден беше приета известната резолюция за разделяне на подмандатна Палестина на две държави, която беше изпълнена наполовина, подчерта Чуркин.

Великобритания заяви, че ще зачете решението на ООН да даде статут на държава-наблюдател, въпреки че гласува въздържал се. Британският външен министър Уилям Хейг беше предупредил, че ще се въздържи при вота, ако палестинците не приемат без условия незабавно да се върнат на масата за преговори. Въпреки това Лондон ще уважи плана за действие, избран от президента Абас и от вота в Общото събрание тази вечер, заяви Хейг в комюнике, цитирано от АФП.

Великобритания ще удвои усилията за рестартиране на мирния процес, както и твърдата подкрепа за президента Абас, палестинската власт и решението за две държави, подчерта министърът и призова и двете страни да приемат резултата от вота, като обеща подкрепата на Великобиртания за постигане на мирно решение.
Отново призовавам Израел да избягва да реагира по начин, който подкопава мирния процес и връщането към преговори. Не може да бъде подкрепена подобна реакция, която компрометира президента Абас и излага на риск палестинската автономия, заяви Хейг.

Британският посланик Марк Лайъл Грант каза пред репортери, че е време преизбраният наскоро американски президент Барак Обама да предприеме ново усилие за мир. Смятаме, че времето за осъществяване на решението с двете държави изтича, затова приканваме САЩ и другите ключови регионални фактори да не пропускат шанса и да използват следващите 12 месеца за постигането на истински пробив и преодоляване на безизходицата, каза той.

Решението на ООН  дипломатическа победа за палестинците и удар за САЩ
netinfo

Вотът бележи дипломатически пробив за палестинския президент Махмуд Абас и може да повиши рейтинга му след седмици, през които той беше засенчен от Хамас в конфликта с Израел в Ивицата Газа, посочва британският вестник „Гардиън”. Самият Абас припомни, че гласуването на статута на палестинците в ООН стана на една символична дата - 65-ата годишнина от разделянето от ООН на две на територията под британски мандат в Палестина - на израелска държава и на територии за палестинците, добавя вестникът.

Коалицията срещу издигането на статута на палестинците беше малка и освен САЩ и Израел, включваше още само 7 страни - Чехия, Маршаловите острови, Микронезия, Канада, Науру, Панама и Палау. Някои страни, сред които основно европейски, в последния момент решиха да гласуват „за” вместо „въздържал се”, защото сметнаха, че Абас се нуждае от своеобразна подкрепа след 8-дневния конфликт между палестинците в Газа и Израел, отбелязва британският вестник.

Резолюцията за палестинската автономия е рядък за палестинците дипломатически триумф, който постигна невъзможното - сплоти противниците от Фатах и Хамас, чието разделение започна през 2007 г., посочва вестник „Индипендънт”.

Френският вестник „Фигаро” припомня в какво се изразява статутът на страна нечлен наблюдател, предоставен тази нощ на палестинците. Палестинците от 1974 г. бяха само наблюдатели в световната организация. Новият статут им позволява да подписват някои документи на ООН и да сезират институциите на организацията, като например Международния наказателен съд. Палестинците няма да имат право да гласуват и да предлагат резолюции, нито да кандидатстват за постове в ООН, но могат да поставят подписа си под конвенции по въпросите на социалните или политическите права, както и да се присъединяват към договори.

Махмуд Абас постигна онази победа, за която се заричаше, посочва вестник „Монд” и подчертава, че в Израел доста коментатори смятат, че повишаването на статута на палестинците е заради грешките в последно време на еврейската държава. Като такава грешка анализатори посочват 8-дневната израелска операция в Газа, която навлече на Израел гнева на някои страни, решили след тази операция да гласуват за повишаване на статута на палестинците.

Решението на ООН  дипломатическа победа за палестинците и удар за САЩ
netinfo

Ватикана приветства решението на Общото събрание, с което Палестина стана държава-наблюдател в ООН, като същевременно призова за международно гарантиран специален статут за Ерусалим, предаде Ройтерс. Общото събрание на ООН с голямо мнозинство одобри резолюция за повишаване статута на Палестинската власт на наблюдател в ООН от „общност” на „държава нечленка”, същият статут като този на Ватикана.

Светият престол приветства с радост решението на Общото събрание, но изтъква, че това е подходяща възможност да припомни общата позиция за Ерусалим, изразена от Ватикана и Организацията за освобождение на Палестина, когато двете страни подписаха базово споразумение а двустранните им отношения през 2000 г., се казва в изявлението, разпространено вчера. В него се призовава за международно гарантиран специален статут за Ерусалим, предназначен да гарантира свободата на религията, идентичността и свещения характер на Ерусалим като Свещен град и свободния достъп до неговите светини.

Ватикана отдавна не е потвърждавал толкова категорично позицията си за града и вчерашната декларация неизбежно ще бъде приета негативно от Израел, заяви пред Ройтерс дипломат, познаващ отношенията им. Ватикана и Израел установиха пълни дипломатически отношения през 1994 г. Израел винаги се е противопоставял на идеята под каквато и да било форма за международен мандат над Ерусалим, като винаги е твърдял, че тези гаранции вече съществуват в негово лице.

Като историческо развитие в близкоизточния мирен процес определя италианският вестник „Кориере дела сера” гласуването на резолюцията за палестинците. Според САЩ обаче това „свидетелство за раждане”, ще има отрицателен ефект върху мирния процес и е ново препятствие по пътя към постигането на  решение въз основа на принципа за две държави на конфликта между израелци и палестинци, посочва изданието.

В емоционална реч преди вота вчера турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че събитието трябва да помогне, а не да попречи на мирния процес. Даването на Палестина на статут на държава нечленка на ООН може дада послужи като тласък, то ще създаде дългоочаквания стимул за всеобхватно решение чрез преговори, вместо да стане негов заместител, заяви турският дипломат.

Китай смята, че повишаването на статута на Палестина в ООН е положителна крачка по пътя на изграждането на независима палестинска държава, заяви говорител на министерството на външните работи, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според китайския дипломат решението на Общото събрание на ООН свидетелства, че справедливата кауза на палестинския народ да възстанови своите законни права получи още по-широка подкрепа от международната общност.

Решението на ООН  дипломатическа победа за палестинците и удар за САЩ
netinfo

В Израел нарекоха резолюцията „безсмислена и с нищо непроменяща реалностите на място”. Външният министър Авигдор Либерман заяви пред радио РЕКА, че Израел се готви да наложи „много и много осезаеми” санкции на Палестинската автономна власт. „Реакцията ни ще бъде твърде ефективна. Тя не трябва да е гръмогласна (…) Не е в наш интерес, не сме и свикнали да тресем въздуха с юмруци. Трябва да се действа без излишен шум, но ефективно”, каза Либерман.

Резолюцията бе разкритикувана и от САЩ, по-специално от посланика им в ООН Сюзан Райс (на снимката) и от държавния секретар Хилари Клинтън. Според Вашингтон признаването на Палестина за държава наблюдател в ООН ще предизвика отказ от всички предишни договорености, включително от споразумението за създаване на Палестинската автономна власт, подписано в Осло през 1993 г.

Гласуването в ООН по палестинската резолюция подчерта дълбоките разделения в Европа по този проблем, пише американският вестник „Вашингтон пост”. Италия, Франция и Испания подкрепиха палестинците, докато Германия и Великобритания се въздържаха. Но европейците все пак останаха единни в призива си за възможно най-скорошно подновяване на мирните преговори в Близкия Изток, пише вестникът.

Решението на ООН  дипломатическа победа за палестинците и удар за САЩ
netinfo

В близко време Палестина няма да успее да получи статут на пълноправна членка на ООН, прогнозира електронният вестник „Експерт”. Въпросът трябва да бъде решен от Съвета за сигурност на световната организация, където постоянните членки имат право на вето. И няма съмнения, че САЩ ще наложат вето в случая, обяснява изданието.

Израел обяви Ерусалим за своя единна и вечна столица през 1980 г., след като анексира Източен Ерусалим по време на Шестдневната война през 1967 г. Палестинците искат Източен Ерусалим за столица на своята държава. Вчерашното изявление на Ватикана призова двете страни към ефективни усилия за изграждане мир и стабилност, в дух на справедливост и зачитане на легитимните стремежи както на израелците, така и на палестинците. (БТА)