Репортер си спомня убийството на Кенеди. Сид Дейвис е бил в кортежа, когато президентът е бил прострелян, предаде Voice of America (VOA).

На 22 ноември се навършиха 60 години от убийството на американския президент Джон Ф. Кенеди. Сред журналистите в кортежа този ден в Тексас беше Сид Дейвис, кореспондентът на Белия дом за радио Westinghouse. Главният национален кореспондент на VOA Стив Херман седна с Дейвис, за да обсъдят какво е видял и чул този ден.

Репортерът Сид Дейвис е бил в пресавтобуса в президентския кортеж в Далас на 22 ноември 1963 г. „Чух изстрелите. До мен седеше Робърт Пиърпойнт от CBS News. Боб Пиърпойнт беше военен кореспондент в Корея. Той скочи от мястото си и извика на 40-те ни в автобуса: „Това е стрелба“, разказва Сид Дейвис.

Случаен минувач предложил на Дейвис да го закара до болница Паркланд. Вътре той видял обезумялата първа дама Жаклин Кенеди. „Тя извади парче от черепа на президента от джоба на костюма си и го показа на лекаря. И каза: "Това ще бъде ли от някаква помощ?" Към този момент те не бяха обявили смъртта на Кенеди. И лекарят каза: „Не, г-жо Кенеди, това няма да е от полза.“

След като служител на Белия дом обяви смъртта на Кенеди, Дейвис и двама други репортери били превозени в полицейска кола до Love Field, където вицепрезидентът Линдън Джонсън и вдовицата на Кенеди вече били в Air Force One. Имаше объркване какво да правим по-нататък.

„И LBJ се намеси и каза: „Ще положим клетва в Далас.“ И тогава съдия Сара Хюз, федерален съдия, беше изведена в самолета, за да положи клетвата.“

„Церемонията по полагане на клетва бе много импровизирана. Джонсън настоя г-жа Кенеди в окървавената си рокля да стои до него", разказва репортерът.

„Да я няма на тази снимка щеше да е ужасно. Той знаеше това", спомня си Дейвис.

„Бяхте помолен да останете в самолета и да летите обратно за Вашингтон. Но не го направихте. Защо?", запита го журналистът.

„Доброволно предложих да остана там и да дам доклада на останалите кореспонденти на Белия дом“, заяви Дейвис.

След завръщането си във Вашингтон с чартърен полет за кореспонденти, Дейвис беше в ефир от Белия дом, цитирайки поета Робърт Фрост, когато катафалката, превозваща ковчега на Кенеди, пристигна на следващата сутрин.

„Казах: „Горите са прекрасни, тъмни и дълбоки. Имам обещания, които трябва да изпълня и много километри, преди да заспя. И с това, това е Сид Дейвис, репортаж от Белия дом.По това време просто прекъснах изказването си в ефир. Просто не можах да се сдържа.“

Според официалното разследване за убийството на Кенеди на Комисията Уорън - не е имало заговор. Лий Харви Осуалд ​​стреля три пъти от прозорец на шестия етаж на тексаското хранилище за училищни книги. Два дни по-късно, в мазето на полицейското управление в Далас, собственик на нощен клуб, Джак Руби, застреля Осуалд. Оттогава проучванията постоянно установяват, че мнозинството американци се съмняват, че Осуалд ​​е действал сам и вярват, че е имало заговор.
Voice of America