Референдумът за Брекзит вече започна по пощата
Референдумът за Брекзит вече започна по пощата / БГНЕС
Референдумът за Брекзит вече започна по пощата
87299
Референдумът за Брекзит вече започна по пощата
Референдумът за Брекзит вече започна по пощата
  • Референдумът за Брекзит вече започна по пощата
  • Референдумът за Брекзит вече започна по пощата

Гласуването на референдума за излизането на Великобритания от ЕС вече започна. Въпреки че референдумът е обявен за 23 юни, гласуването по пощата е в ход. Сред вече упражнилите правото си на глас е и българинът Струмен Паунов, който живее в Обединеното кралство от 12 години. На референдума, както и на парламентарни избори, българите във Великобритания могат да гласуват само ако имат и британско гражданство.

Британските избиратели са разделени преди референдума за членството в ЕС

Вотът по пощата трябва да пристигне в Комисията по изборите в съответната община до 17 часа на 23 юни. Гражданите, заявили гласуване по този начин, вече са получили бюлетините с въпроса на референдума - „Трябва ли Обединеното кралство да остане член на ЕС или да напусне ЕС", и могат да изразят мнението си.

Гласуването по пощата е лесна процедура, удобна за избирателите, която им спестява време, а фалшификации не са възможни, смята Струмен Паунов.

Ако Англия напусне ЕС, Лондон ще се възстановява дълго

„Моето семейство вече гласува, получихме си бюлетините по пощата и гласувахме. И знам, че моят вот ще бъде зачетен. В големия плик, който пътува, има втори плик с името и данните ни. Там се попълва датата на раждане и се полага саморъчен подпис. В горния плик се слага втория, в който е всъщност моята бюлетина, запечатана и залепена", обясни Струмен Паунов.

Във Великобритания включването в изборните списъци става лично по желание на гражданите, като присъствието в тях им носи позитиви.

Английската банка готви план "Б", ако Великобритания напусне ЕС

Гласовете от вота по пощата се отварят и броят в деня на референдума. Тези, които са заявили, че ще гласуват по пощата, но не са изпратили писмата си до 23 юни, могат да го направят и в деня на референдума като занесат на ръка в която и да е изборна секция пликовете с бюлетините си.