След извършените в събота арести хърватският отдел за борба с корупцията и организираната престъпност в неделя е започнал разследване и е поискал постоянен арест за задържаните в операцията за престъпления при търговия с природен газ, съобщи ХИНА. Те за заподозрени в участие в престъпна група, злоупотреба с доверие, съучастие в тези престъпления и пране на пари.

Задържаните са Дамир Шкугор, един от директорите на най-голямата хърватска петролна компания ИНА, Йосип Шуряк, председател на хърватската адвокатска асоциация, бизнес партньорът на Шуряк Горан Хусич, бащата на Дамир Шкугор Дане Шкугор и Мария Раткич, председател на борда на газовата компания „Плинара Источне Славоние“.

Според разследващите ИНА е била незаконно ощетена с над 1 милиард хърватски куни (около 133 млн. евро).

Смята се, че Шкугор и баща му незаконно са се облагодетелствали с близо 1 милиард куни, Хусич е придобил незаконни печалби от над 90 млн. куни, а Шуряк - 68,9 милиона куни. Незаконни приходи от над 200 млн. куни остават в банковата сметка на фирмата на Хусич и Шуряк.

Разследващите смятат, че в периода от юни 2020 г. до 27 август 2022 г. Шкугор, ръководител на газовото подразделение на ИНА и зам.-председател на надзорния съвет на „Плинара Источне Славоние“ е бил в заговор с останалите заподозрени, за да продава природен газ на ИНА под пазарните цени. Фирмата на Хусич и Шуряк OMS купувала евтиния газ на ИНА чрез „Плинара Источне Славоние“, след което го препродавала на пазарни цени.
БТА