/ Thinkstockphotos
Държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" публикува преди това засекретени документи за шестима германски специалисти, участвали в разработването на атомно оръжие в нацистка Германия, а след войната отишли в СССР и участвали в създаването на първата съветска атомна бомба, предава БГНЕС.

Архивните материали са публикувани в специален раздел на портала за история на "Росатом": сред тях са факсимилета на архивни документи, свързани с развитието на ядрената индустрия на СССР, както и „анкети със специално предназначение“ , които били попълнени от водещи немски учени, които пристигнали да работят в Съветския съюз.

Към края на Втората световна война Германия има достатъчен потенциал да създаде своя собствена атомна бомба. Научните институти, ангажирани с работата по атомния проблем, функционират в големите германски градове. Те активно провеждат експериментална работа по ядрени реактори, разделяне на изотопи, проектиране на атомната бомба.
 

74 години от хвърлянето на атомната бомба над Хирошима


През 1945 г., когато Червената армия навлиза в германска територия, по указание на съветското ръководство е извършено издирване на немски специалисти, работили по атомната бомба, били претърсени местни изследователски центрове, занимаващи се с този въпрос. Също така било търсено промишлено и лабораторно оборудване.

В края на войната някои от тези германски учени се озовават на територията, окупирана от съветските войски. Въз основа на анализа на състоянието на работа в Германия съветското ръководство решило да покани тези немски специалисти за участие в изпълнението на атомния проект в СССР. Общо над 300 германци, включително членове на техните семейства, доброволно отиват в Съветския съюз, за да работят по атомните въпроси.
 

Спомен за казармата: Простащина, грубиянство и безумия


Както самите немски учени си спомнят, поканата на Съветския съюз всъщност им помогнала да преживеят безработицата и глада, дошли в следвоенна Германия. В СССР те работели и живеели при сравнително удобни условия; всички получавали твърди официални заплати. След работа в СССР, през 50-те години на миналия век те се завръщат у дома, в ГДР или във Федерална република Германия.

"Росатом" публикува анкетите, попълнени от шестима германски експерти, дошли в СССР - носителят на Нобелова награда Густав Херц, Николаус Риел, Манфред фон Ардене, Петер Тисен, Хайнц Позе и Роберт Депел. Във всеки въпросник било необходимо да се отговори на почти петдесет въпроса, включително за участието в разработването на научни проблеми, постигнатите резултати, както и за научни доклади, публикувани в чужбина, получени награди, членство в политически партии, изисквала се и подробна информация за роднините.