Разпитват ключови свидетели по делото в Либия
Разпитват ключови свидетели по делото в Либия / netinfo

Очаква се по време на днешното заседание на наказателния съд в Триполи по делото срещу българските медици да бъдат разпитани част от ключовите свидетели, които подкрепят тезата за невинността на сънародниците ни. По време на заседанието, което ще започне в 11 часа, интересите на българските медици ще бъдат представлявани от адвокатите Пламен Ялнъзов и Осман Бизанти.

Въпреки, че според законите на Джамахирията няма механизъм, по който свидетелите да бъдат задължени да се явят в съдебната зала, днес се очаква част от тези, чиито показания ще са в полза на българските медици, да застанат пред съдебния състав, председателстван от съдия Махмуд Фаисан.

Всички свидетели са либийски граждани и вече са давали пред либийското следствие, които в една или друга степен се отличават от основната линия на обвинението срещу българите. Най-вероятно днес подсъдимите ще бъдат разпитвани във връзка с по-леките обвинения срещу тях – притежание и производство на алкохол, валутни престъпления и неморално поведение.

По време на предишното заседание на 4 юли съдията пoстaвяше въпроси, свързани най-вече с основното обвинение – умишленото заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 либийски деца.

Днес се очаква и решението на Наказателния съд дали е необходима или не нова медицинска експертиза, която да установи причините за възникването на СПИН-епидемията в Бенгази през 1999 година. В съдебната зала ще присъства Иван Танев от Aдвокати без граници, както и поне 15-ина представители на чуждите дипломатически мисии в либийската столица.

Мнозина от тях са се интересували дали отгроваря на истината публикацията в изданието Либия днес, според която смъртните присъди на българките ще бъдат потвърдени на днешното заседание на съда. Поне за сега обаче се потвърдават прогнозите, според които до произнасянето на окончтелните присъди на българските медици, остават още две-три заседания.

Преди началото на заседанието на Наказателния съд в Триполи председателят на Асоциацията на семейството на болните от СПИН деца Идрис Лага заяви, че до месец децата ще заминат на лечение в няколко френски и италиански болници.

Той уточни, че лечението е обезпечено от либийската държава и ще продължи три месеца.