Разликата между Клинтън и Тръмп се топи седмица преди изборите
Разликата между Клинтън и Тръмп се топи седмица преди изборите / Guliver/Getty Images, архив

Надпреварата между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп става трудна за предсказване в началото на последната седмица преди президентските избори в САЩ, сочат предизборни проучвания, цитирани от ДПА.

Клинтън води само с 1% според проучване по обща поръчка на телевизия Ей Би Си нюз и вестник "Вашингтон пост". То показва, че и двамата кандидати са дълбоко непопулярни, всеки от тях обременен от собствена поредица от скандали. Кандидатката на демократите Клинтън има подкрепа от 46% срещу 45% за републиканския й съперник Доналд Тръмп. Кандидатът на либертарианците Гари Джонсън има 4%, а Джил Стайн от Зелената партия - 2%. Близо две трети от анкетираните избиратели имат негативно отношение и към двамата основни претенденти.

ФБР ще разследва още имейли на Хилари Клинтън

Проучването е било направено преди ФБР да обяви откриването на допълнителни имейли, свързано с разследването на частната електронна поща на Клинтън. Авторите на проучването обаче посочват, че според отговори, дадени след появата на тази новина, общата картина на предпочитанията на избирателите не е променена.

Тръмп ще съди жените, които го обвиниха в сексуално посегателство

Що се отнася до ключовите щати, където ще се реши крайният резултат от изборите, Тръмп води леко или е "на кантар" с Клинтън в Охайо и Флорида, сочат проучвания на уебсайта "Риъл Клиър политикс". Победа в тези два щата би могла да открие "пътека" на Тръмп към Белия дом.

Клинтън обаче има преднина от няколко процентни пункта в други т.нар. "колебливи" щати: Пенсилвания, Колорадо и Северна Каролина.

Бивш модел или бивш президент: Кой ще наследи Мишел Обама?

Проучване на Ройтерс/Ипсос, чиито резултати бяха разпространени в неделя вечерта, също показва, че преднината на Клинтън пред Тръмп намалява и само за пет дни е спаднала от 6 на 5%.

Източник: БТА