Разкриват връзките на полската църква с тайните служби на комунистическа Полша
Разкриват връзките на полската църква с тайните служби на комунистическа Полша / netinfo

Първи доклад за връзките на полската католическа църква с бившите тайни служби на комунистическа Полша ще бъде публикуван в Полша, съобщава Франс прес.

Книгата, озаглавена "Католическата църква в епохата на комунистическата диктатура - между героизма и колаборацията" разкрива подробно на 450 страници механизмите, според които са сътрудничели някои свещеници, както и съпротивата на това.

Изследването обхваща единствено района на Краков - градът, в който Карол Войтила служи като архиепископ, преди през 1978 г. да бъде избран за папа под името Йоан-Павел Втори.

"Това е първият доклад по този въпрос в Полша", обяснява пред АФП говорителят на краковската архиепископия, Роберт Нецек.

Има положителни примери на безупречни свещеници, както и на грешници, хора изменили на призванието си. Сред последните са вече починал свещеник от краковската курия и още трима, като единият от тях вече подаде оставка, уточнява Нецек.

Докладът включва имената на сътрудниците, история на работата им за службите, вида на предаваните сведения, както и различните форми на възнаграждение. Понякога това са дребни суми, малки подаръци като кафе, коняк, цитрусови плодове или лекарства - неща, които по това време липсват на полския пазар, а в някои от случаите има по-сериозни "подаръци" като мотоциклет например.

Според отец Адам Бонецки, главен редактор на влиятелния католически седмичник "Тигодник повшехни" тези връзки не компрометират църквата. "Те са свидетелство за гигантската машина, създадена от режима, за да вреди на Църквата, но която в действителност тя не успя да накърни репутацията й", казва Бонецки.

Докладът е поръчан от архиепископа на Краков Станислав Дживиш - бивш секретар на Йоан-Павел Втори. Преди година той събира група историци, която да разследва връзките на католическата църква с тайните служби. Екипът се състои от представители на Института за национална памет, който съхранява досиетата на службите, и от историци свещеници от Папската теологична академия.

През лятото трябва да бъде публикувана втора част на доклада, допълва агенцията Франс прес.