Джон Болтън
Джон Болтън / БГНЕС
Разказът на бившия съветник на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Болтън за обсъжданията между лидерите на САЩ, КНДР и Южна Корея, съдържащ се в новата му книга, е неточен и изопачен, заяви днес Южна Корея.

Мемоарната книга на Болтън за работата му в Белия дом ще излезе утре, но медии вече разпространиха откъси от нея, предаде Ройтерс.

Тръмп: Болтън трябва да понесе сериозна отговорност за мемоарите си

Болтън разказва за разговорите между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, включително за провала на втората им среща във Виетнам. Болтън изтъква, че южнокорейският президент Мун Дже-ин, който иска подобряване на отношенията със Северна Корея, е създал нереалистични очаквания от срещата - както у Ким, така и у Тръмп.

Федерален съд разреши на Джон Болтън да издаде книга за Тръмп


Книгата не отразява точно фактите и по същество ги изопачава, заяви високопоставен южнокорейски служител в сферата на националната сигурност. Според него едностранното публикуване на разкази за подобни обсъждания създава опасен прецедент, нарушава основните принципи на дипломацията и може да навреди на бъдещи преговори.

Тръмп и Ким се срещнаха за първи път в Сингапур през юни 2018 г. и тази среща подхрани надеждите, че Северна Корея ще се откаже от ядрената си програма. Втората среща на двамата лидери във Виетнам в началото на миналата година се провали, след като Тръмп отхвърли предложението на Ким САЩ да отменят част от санкциите срещу Пхенян, а той в замяна да спре работата на най-големия ядрен обект в Северна Корея.
БТА