Радикалният иракски шиитски духовник Муктада Садр посети Турция
Радикалният иракски шиитски духовник Муктада Садр посети Турция / снимка: БГНЕС / Говорителят на Моктада Садр Шейх Салах ал Обейди

Иракският шиитски духовник Муктада Садр, който оглавяваше кървави бунтове срещу американските войски в Ирак, направи необичайно публично посещение в Турция, съобщи АП.

Садр се срещна с около 70 иракски шиити в Истанбул, с които разговаря за начините, по които могат да дадат своя принос за бъдещето на Ирак. В края на годината в Ирак предстоят парламентарни избори, на които се очаква кандидати, верни на Садр, да спечелят около 30 места, отбелязва АП.

Духовникът, който през последните две години избягваше да се появява в публичното пространство, беше заснет вчера в Анкара, седейки до турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

След нахлуването на американските войски в Ирак през 2003 г. шиитските въоръжени групи на Садр водиха постоянни сражения с тях до миналата година, когато беше двете страни се споразумяха да прекратят огъня.

"Ние свалихме оръжието и няма да го вдигнем отново, особено срещу иракските войници", заяви говорителят на Садр Шейх Салах ал Обейди в Истанбул. "И все пак съпротивата ще продължи", добави той. "Съществува икономическа, политическа и културна съпротива срещу външните сили, които нахлуват в нашата страна". По отношение на страната домакин Обейди заяви, че "Турция е добра стара приятелка", и че иракчаните не бива да се притесняват да я посещават.

Местоположението на самия Садр остана неразкрито, вероятно от съображения за неговата безопасност. Предполага се, че той живее в иранския свещен град Кум.