Япония може да нападне Северна Корея при опасност
Япония може да нападне Северна Корея при опасност / netinfo
Япония смята, че има право, за да се защити, да нападне Северна Корея в случай на пряка ядрена опасност. Това заяви японският министър на външните работи Таро Асо.

Не може да не направим нищо, ако сме нападнати от страна, която обявява, че има ядрени оръжия и която може да изстреля ракети срещу Япония, каза Асо по японската телевизия. От 1947 г. Япония има пацифистка конституция, която й забранява да прибягва до сила в случай на конфликт и следователно до превантивен удар. Асо обаче смята, че правото да нападне първа може да бъде оправдано конституционно, "поне що се отнася до сегашните обстоятелства, за да се гарантира сигурността на населението".

Естествено е една суверенна държава да има ограничена нападателна мощ срещу вражеска територия, за да защити собствените си граждани, подкрепи го японският министър на отбраната Фукуширо Нукага.

Северна Корея извърши изпитателен пуск на шест ракети с малък и среден обсег и на една междуконтинентална ракета "Таеподонг-2". Всички паднаха в Японско море край японските и руските брегове.