/ БТА

Руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин. Това е първото посещение на руския лидер в Китай от началото на пандемията от коронавирус.

"Отношенията между Русия и Китай наистина са от безпрецедентно естество. Това е пример за отношения, изпълнени с достойнство", заяви той след срещата си с президента на Китай Си Цзинпин.

"Връзките между Москва и Пекин се развиват прогресивно по пътя на приятелството и стратегическото партньорство", каза руският президент след срещата си със Си. Той разкри, че се подготвя нов договор между двете страни за доставката на 10 милиарда кубически метра газ към Китай. "Познавам президента Си Цзинпин от много време. Като добри приятели и политици, които споделят много общи възгледи за решаването на световните проблеми, винаги сме поддържали тясна комуникация", допълни Путин.

Путин е на посещение в китайската столица по повод откриването на Зимните олимпийски игри. Руските официални лица имат забрана да посещават международни спортни събития заради допинг скандала в последните години, но забраната не важи, ако те получат покана лично от държавния глава на страната домакин.

Така Владимир Путин ще присъства на официалната церемония по откриването на XXIV Зимни олимпийски игри.

БГНЕС