Путин обясни как е възникнала Ислямска държава в Сирия
Путин обясни как е възникнала Ислямска държава в Сирия / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин каза, че "не вижда изгледи" за подобряване на отношенията с настоящото ръководство на Турция след свалянето на руския боен самолет миналия месец, предаде агенция Ройтерс.

"Трудно е за нас да постигнем споразумение със сегашното турско ръководство, ако въобще това е възможно", каза Путин на годишната си пресконференция за руски и чуждестранни журналисти.

Свалянето на руския бомбардировач може да коства 9 млрд. долара на Турция

Путин посочи, че свалянето на руския самолет е "акт на враждебност" и не разбира защо Турция го е направила. "Какво постигнаха? Може би си мислеха, че ще избягаме от там (Сирия)? Но Русия не е такава държава".

Президентът Владимир Путин каза, че Турция е действала срещу собствения си интерес със свалянето на руския боен самолет, информира агенция Асошиейтед прес.

Путин посочи, че е бил смаян от това, че Анкара не се е опитала да обясни действията си, а вместо това незабавно се е обърнала към НАТО за помощ.

Ислямският фактор, който привлича в Сирия "пушечно месо" под ислямски лозунги

Руският президент заяви, че Русия ще продължи въздушните удари в Сирия, докато сирийската армия има нужда от тях.

Той анализира начина, по който е възникнала терористичната групировка "Ислямска държава". Според него тя защитава нелегалната търговия с петрол и вероятно икономически интереси на трета страна в региона.

Сергей Шойгу: 70% от Сирия е в ръцете на въоръжени групировки

"Възникна вакуум, после възникнаха елементи, свързани с търговията с нефт, и тази ситуация се оформяше от години. Там е организиран бизнес, контрабанда в огромни промишлени мащаби. После, за защита на тази контрабанда и на незаконния износ, бе нужна и военна сила. И много добре бе използван "ислямският фактор" за привличане там на "пушечно месо" под ислямски лозунги. А всъщност се разиграва един театър, свързан с икономически интереси. И започнаха да докарват там (бойците на джихада). Ето така, според мен, възникна ИД", посочи Путин.

Полетите до Египет

Решението за прекратяване на гражданските полети към Египет не е свързано с недоверие към египетското ръководство, а е наложено от съображения за сигурността на руските граждани, каза Владимир Путин.

"Веднага след като отработим механизмите, които надеждно биха гарантирали сигурността на нашите хора, ние ще вдигнем всички ограничения", каза руският президент. Той съобщи, че се работи в тази насока с египетските партньори.

На сегашния етап ситуацията с полетите е такава, че изисква "да имаме свои представители от момента на кацането до момента на отлитането, на свалянето и качването на багажите, на храненето (на пътниците). Повтарям, не виждаме в това някаква вина на официалните египетски власти. Това е наша обща беда и загриженост и ние трябва да намерим общ отговор на тези предизвикателства", посочи руският президент.

Назначаването на Саакашвили за губернатор в Украйна е "плюнка в лицето на украинския народ"

Руският президент нарече назначаването на бившия грузински лидер Михаил Саакашвили за губернатор на Одеска област "плюнка в лицето на украинския народ", предаде ТАСС.

"Сега взеха да изнасят политически дейци, те дейно функционират в друга република от бившия Съветски съюз - независима Украйна. Както виждаме, тези хора не са променили своя стил на работа. Според мен, това е просто един вид плюнка в лицето на украинския народ", каза Путин на днешната си пресконференция.

"Не стига че сложиха Украйна под управление отвън. Делегираха и подобни, с извинение, политически дейци. Саакашвили, мисля, не успя да получи работна виза за САЩ. И взеха, че го пратиха в Украйна, нека там да покомандва", заяви руският лидер.

"Казаха на Украйна: не само че ще ви управляваме, ами ще пратим и хора, които да ви управляват, от по-цивилизовани страни, съседни или отвъдокеански. Ще ги сложим на ключови постове - във финансите, икономиката и т. н. Защото вие (украинският народ, бел. на ТАСС) не можете да го направите. Ето, други могат, а вие - не. От 45 милиона души не може да се намерят 5-10 честни, почтени, ефективни управленски дейци. Това е просто плюнка в лицето на украинския народ", добави Владимир Путин.

Русия няма войски в Източна Украйна, само хора, които изпълняват военни задачи

Русия има в Източна Украйна хора, които изпълняват определени военни задачи, но не е разположила редовни войски там, съобщи още Владимир Путин

"Никога не сме казвали, че там няма хора, които изпълняват определени задачи, включително във военната област", заяви Путин на годишна пресконференция.

"Но това не значи, че там има руски (редовни) войски", каза той. По думите му Русия е готова да убеди сепаратистите в Източна Украйна, че е необходим компромис, за да се постигне политическо уреждане на конфликта. Путин каза, че очаква търговските отношения с Украйна да се влошат, но отбеляза, че Москва няма да налага санкции на Киев във връзка с търговското му споразумение с Европейския съюз.

Премиерът на Украйна: Целта на Путин е да преподреди света

По думите му Русия иска бързо уреждане на конфликта в Източна Украйна. "Ние не сме заинтересовани от изостряне на конфликта. Напротив, заинтересовани сме от това конфликтът да бъде уреден колкото се може по-бързо, но само не чрез физическо ликвидиране на хора в Югоизточна Украйна", заяви той.

Путин призова украинското правителство бързо да одобри законодателство за произвеждане на местни избори, но каза, че Киев нарочно се бави.

Отношенията със САЩ

Москва има готовност и желание да развива отношенията с Вашингтон, независимо кой е президент на САЩ, но "трябва първо да разберем кой ще е той" - новият американски лидер, заяви държавният глава на Русия.

Посещението в Москва на държавния секретар на САЩ Джон Кери тази седмица "показа, че общо взето и американската страна е готова да върви към съвместно решаване на въпросите, които може да бъдат решени само съвместно", заяви Путин. "Това по принцип вече е разумна позиция, която сме подкрепяли и ще я подкрепяме" и занапред, увери той.

Кери след 3 часа разговор с Путин: САЩ не се стремят да изолират Русия (СНИМКИ)

Русия никога не се е затваряла, когото и да избере американският народ, подчерта Путин. "Те са, които през цялото време ни подсказват какво трябва да правим в страната си - кого да избираме, кого да не избираме, с какви процедури. Ние обаче никога не го правим, не се пъхаме в работите им", изтъкна той.

На пресконференцията в Центъра за международна търговия в Москва тази година - 11-а по ред - се събра рекорден брой журналисти - 1390 представители на руски и чуждестранни медии, предаде ТАСС.

За два часа руският лидер отговори на въпросите на 19 журналисти.

Най-голям брой от тях - 9 въпроса, засягаха международни проблеми, свързани с Турция, Сирия, Украйна, Грузия и САЩ, както и с международната организация ФИФА. Шестима репортери имаха въпроси от икономическата сфера.

Засега са по-активни представителките на "нежния пол" - въпроси успяха да зададат 11 от тях, отбелязва ТАСС.

Източник: БТА