Кери след 3 часа разговор с Путин: САЩ не се стремят да изолират Русия (СНИМКИ)
Кери след 3 часа разговор с Путин: САЩ не се стремят да изолират Русия (СНИМКИ) / БГНЕС

В Кремъл приключи срещата между руския президент Владимир Путин, външния министър на страната Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери, предаде ТАСС.

Разговорът продължи повече от три часа, а предварително беше планирано тя да приключи за два часа.

Кери след 3 часа разговор с Путин САЩ не се стремят да изолират Русия (СНИМКИ)
netinfo

Основната част от разговорите протече при закрити врата. След срещата Джон Кери даде съвместна пресконференция със Сергей Лавров.

Кери посочи, че САЩ не се стремят да изолират Русия, предаде Ройтерс. Той каза, че САЩ не водят политика, чиято цел руската изолация. САЩ и Русия говорят честно за разногласията помежду си, но търсят и подход за подобряване на отношенията, добави Кери.

Той посочи, че Вашингтон е съгласен с Москва по основния подход към ситуацията в Сирия, в това число и по въпроса, че Сирия трябва да остане единна. Държавният секретар добави, че Русия и САЩ се движат в една посока по сирийския въпрос, добави Ройтерс.

Но Кери повтори отново позицията, че сирийският президент Башар Асад не може да ръководи в бъдеще Сирия. Кери обаче поясни, че в разговорите в Москва вниманието е било фокусирано не върху разногласията по този въпрос, а върху въпроса за политическия процес в Сирия и за политическия преход там, посочва Ройтерс.

Кери след 3 часа разговор с Путин САЩ не се стремят да изолират Русия (СНИМКИ)
netinfo

Държавният секретар добави, че Русия и САЩ са дискутирали обмяната на данни относно локацията на антитерористичните операции в Сирия, допълва Ройтерс.
Кери обяви, че САЩ са готови да работят с Русия за разгрома на групировката "Ислямска държава", предадоха Ройтерс и ТАСС.

Дипломат номер едно на САЩ изрази увереност, че въпреки разногласията Русия и САЩ могат да постигнат напредък по редица въпроси и да работят ефикасно, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Лавров: Няма оправдание да не се направи повече в борбата с ИД

Кери отбеляза, че е информирал Путин за американското безпокойство относно предполагаеми руски въздушни удари по сирийската опозиция и Путин е взел предвид тази загриженост.

Кери след 3 часа разговор с Путин САЩ не се стремят да изолират Русия (СНИМКИ)
netinfo

Кери изрази надежда, че скоро ще бъде поставена основа за постигане на прекратяване на огъня в цяла Сирия, допълва Ройтерс. Той се надява и че ООН ще приеме резолюция относно следващите стъпки на преговорите за Сирия.

Обама: САЩ удря Ислямска държава в Сирия и Ирак по-силно от когато и да било

Кери посочи, че след разговора с Путин САЩ и Русия са сближили позициите си по въпроса за терористичните групировки в Сирия и са на едно мнение, че за терористи ще се смятат ИД и групировката Джебхад ан Нусра, предаде ТАСС.

САЩ и Русия са се съгласили, че тези две групировки не ще бъдат част от разговорите за уреждане на сирийската криза, допълва Ройтерс.

Тъй като на разговорите в Москва Кери обсъди и ситуацията в Украйна с Лавров и Путин, на пресконференцията той каза, че всички страни са длъжни да изпълняват минските договорки за Украйна, предаде ТАСС. Дипломат номер едно на САЩ определи разговора за Украйна с Путин като "добра дискусия".

Източник: БТА