Лавров: Няма оправдание да не се направи повече в борбата с ИД
Лавров: Няма оправдание да не се направи повече в борбата с ИД / снимка: БГНЕС, архив

Няма оправдание международните сили да не направят повече за борбата с Ислямска държава и групировки като нея, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс и АФП.

„Няма оправдание за терористични актове и няма оправдание за нас да не направим повече, за да победим ИД, Ан Нусра и други такива”, каза Лавров във Виена, където разговаря с държавния секретар на САЩ Джон Кери и специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

Обсъдихме събитията в Париж, които последваха терористичните актове в Бейрут и Ирак. Единодушните сме, че тези актове са неприемливи на нашата планета, каза Кери след срещата в Лавров във виенския хотел „Империал”, предаде ТАСС.

Кери определи тези терористични актове като смес от средновековен и съвременен фашизъм. Те носят разрушения и страх. Всички ние сме трябва да се борим с тях, отбелязва държавният секретар.

Той се срещна с руския си колега преди международните преговори за Сирия във Виена.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че атентатите в Париж придават друго значение на виенската среща, съобщи АФП. „Срещата ни във Виена днес придобива друг смисъл в този тъжен ден”, каза дипломат номер едно на ЕС преди началото на преговорите.

Заради атентатите правителството на Австрия бе свикано на извънредно заседание този следобед, след което канцлерът Вернер Файман и вицеканцлерът Райнхолд Митерленер ще направят изявление, предаде ТАСС.

Източник: БТА