Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
Руският президент Владимир Путин обеща да даде руско гражданство на украинка, която в момента е в болница в Санкт Петербург, след като била тежко ранена от самоделно взривно устройство в Сирия, където е пребивавала, предаде Франс прес.
 
Путин разговаря по видеоконферентна връзка с Ирина Баракат по време на годишната си телевизионна "Пряка линия", в която отговаря на въпроси на граждани в ефир.

Пряка линия: Руснаци питаха Путин за Скрипал, САЩ, Украйна и космически технологии
 
Баракат, която е около 50-годишна, била ранена през август 2016 г. в северния сирийски град Алепо, където живеела със сирийския си съпруг и трите им деца.

Баракат, която е от руски произход, отначало била евакуирана във военна болница. Тъй като обаче няма руски паспорт, тя не може да доведе мъжа си и трите си деца в Русия.
 
Баракат заяви, че не се е виждала с тях от евакуацията си в Санкт Петербург преди две години. Тя е живеела в Сирия от 13 години, когато била ранена от самоделната бомба. Тя обясни, че понеже няма руско гражданство, не може да получи в Русия протеза, която да замени крака, който е загубила при експлозията в Сирия. "Искам да ходя", заяви тя от болничното легло, облечена в пижама с надпис "Руска армия".

Киев зове украинците да не посещават Мондиал 2018 в Русия
 
Путин увери Баракат, че хора като нея заслужават помощ и тя ще я получи.
 
"Ще поискам от министерството на отбраната да намери близките ви там и да ги доведе в Русия", продължи руският президент, а през това време министърът на отбраната Сергей Шойгу следеше разговора от друг екран.

Русия заклейми мнимото убийство на журналиста Аркадий Бабченко
 
"Едно от правомощията на президента е да дава гражданство и вие ще го получите", каза Путин на Баракат.
 
В продължилия четиричасов телевизионен маратон с отговори на въпроси на граждани руският президент неколкократно подчерта необходимостта да се дава по-лесно руско гражданство на хората с кръвни връзки с руския свят, включително като начин за борба с демографския спад в Русия от 90-те години на миналия век.
БТА