Путин: Няма да дочакате излизането ми от политиката
Путин: Няма да дочакате излизането ми от политиката / снимки: Reuters

Руският министър-председател Владимир Путин не възнамерява да напуска политиката и посъветва желаещите да го сменят да мислят по-добре за собственото си развитие, предаде РИА "Новости". По време на поредния пряк телевизионен диалог на премиера с жителите на страната мъж от Краснодар попита Путин дали не желае да напусне политиката и да поживее за удоволствие. Авторът на въпроса даже предложи на руския премиер да го смени на поста му. "Няма да дочакате! Но ако има желаещи да работят, ние ще го изучим и ще предложим, включително и на вас, достойно място за реализирането на вашия потенциал", каза Путин.

За Русия, както и за световната икономика, пикът на кризата отмина, заяви руският премиер. "Може да се каже с голяма степен на увереност, че пикът на кризата е преодолян", подчерта Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. В същото време руският премиер отбеляза, че "турбулентните явления в световната и руската икономика все още не са отминали". "Изходът от кризата ще отнеме време, сили и средства и то не малки", каза Путин. Според него "като цяло тук се наблюдават положителни тенденции". Владимир Путин допълни, че изминаващата година стана "най-сложната през последното десетилетие и то не само за нас, но и за цялата световна икономика" и "ние бяхме силно засегнати от тези събития". В същото време, продължи премиерът, макар преди да се правеха прогнози, че през 2009 година брутният вътрешен продукт на Русия ще се свие с 10 процента за цялата година, в крайна сметка се отчита, че намалението е с 8,5 - 8,7 процента. Спадът в промишленото производство, според Путин, ще бъде 13 процента. "В отраслите обаче, които държавата възприема като сфера на своя отговорност, се наблюдава приемлива ситуация", подчерта Путин, давайки за пример конюнктурата във военнопромишления комплекс, който тази година очаква растеж от 3,7 на сто. Бъдещите преференциални клаузи в икономическото сътрудничество с Беларус ще зависят от степента на политическата интеграция между двете страни, допълни Путин, цитиран от Ройтерс. "Колкото по-дълбока е тази интеграция, толкова по-голяма е възможността ние да прилагаме цени от руския вътрешен пазар", каза Путин и припомни, че Русия вече е предоставила достатъчна финансова помощ на Беларус.

След кръвопролитния атентат срещу влака "Невски експрес" руският премиер призова за "много твърди действия" срещу тероризма", предадоха осведомителните агенции. Министър-председателят е убеден, че терористичната заплаха в Русия още не е ликвидирана, но държавата има достатъчно "твърдост и решимост", за да се бори с тероризма. "Трябва цялото общество да осъзнае заплахата. . ., трябва да бъдем бдителни", апелира той. Необходима е "широка превантивна дейност" - нещо, което "често успяват да правят Федералната служба за сигурност и Министерството на вътрешните работи", изтъкна руският премиер. "Неотдавнашната трагедия обаче показва, че трябва да се засили работата в тази насока. . . Трябва да действаме много твърдо спрямо престъпниците, които извършват терористични актове, посягат на живота и здравето на хората", добави Путин. "Имаме достатъчно твърдост и решителност за целта", увери той. Запазил мълчание след терористичния акт, Путин призова гражданите на Русия да информират органите на реда за подозрителни според тях действия, отбелязва Франс прес. Отговорността за атентата срещу влака беше поета от лидерът на ислямските екстремисти в руския Кавказ Доку Умаров.

Руският премиер обвини САЩ, че възпрепятстват влизането на Русия в Световната търговска организация (СТО), предаде Франс прес. "Влизането в СТО продължава да бъде наша стратегическа цел, но имаме впечатлението, че някои (страни - бел. ред.), сред които са САЩ, възпрепятстват влизането в СТО, а ние не знаем какви са техните мотиви", заяви Путин. През юни руският премиер вся смут, обявявайки, че странатаму заедно с Казахстан и Беларус щели да доведат до успешен край митнически проект, обединяващ трите страни, и да представят обща кандидатура за членство в СТО, отбелязва Франс прес. След това обаче руските власти дадоха да се разбере, че трите страни в крайна сметка могат да преговарят поотделно за влизането си в СТО, макар все още нищо да не е решено. Поправката "Джаксън-Ваник" (наречена така по имената на своите автори - сенатор Хенри Джаксън и конгресмен Чарлз Ваник, влиза в сила през 1975 г. и с нея на тогавашния Съветски съюз бе отнет статута на най-облагодетелствана нация в търговията като наказание за ограничаване на правата на емиграция на евреите. Оттогава Съветският съюз, а впоследствие и Русия непрекъснато работят да премахването на поправката, която издига редица търговски бариери - бел. ред.) от ерата на Студената война е анахронизъм и пречи на влизането на Русия в СТО, каза още Путин, цитиран от Ройтерс. Критиките на Путин последваха коментарите на постоянния търговски представител на САК Рон Кърк, че Вашингтон подкрепа членството на Русия в СТО и иска да уреди спорните двустранни въпроси. Русия е най-голямата икономика извън СТО, в която членуват153 страни. СТО посредничи за уреждането на търговски спорове и за либерализирането на стокообмена между държавите членки, допълва Ройтерс.

Путин Няма да дочакате излизането ми от политиката
netinfo

Руският премиер коментира манталитета на руските новобогаташи. "Те се замогнаха неочаквано бързо, затова не знаят как да се държат и как да управляват богатството си, без да парадират с него постоянно. Има такъв проблем, за съжаление", каза Путин в отговор на въпрос на младеж от Татарстан, който го помоли да коментира инцидент в Швейцария, в който бяха замесени руски новобогаташи. На 19 ноември на магистралата между Женева и Лозана четирима млади руснаци си организираха гонка с два суперлуксозни спортни автомобила "Ламборгини" и "Бугати Вейрон". В резултат ламборгинито, управлявано от 22-годишния син на крупен руски предприемач, се вряза в колата на възрастен германец, който бе хоспитализиран с черепно-мозъчна травма. "Още от съветски времена някои кръгове излагаха богатството си на показ, като си слагаха златни зъбни протези, за предпочитане на предните зъби, за да демонстрират благосъстояние. Ламборгинито и другите дрънкулки са златните зъби на новобогаташите", каза Путин, цитиран от БТА.

Руският премиер обмисля възможността да се кандидатира отново за президент през 2012 г., съобщи Ройтерс. В пряк диалог с руски граждани, предаван от няколко руски телевизии и радиостанции, Путин уточни, че окончателното му решение ще зависи от състоянието на икономиката на страната. Той обаче изключи възможността да се оттегли от политиката, посочва Ройтерс. В момента той не бил принуден да мисли за евентуалната си кандидатура на следващите президентски избори. Повече внимание той отделял на работата си като министър-председател и необходимостта да взема понякога непопулярни решения. "Ако човек започне да се замисля за рейтинги, неминуемо ще започне да мисли и как да постъпва в интерес на бъдещата си предизборна кампания. При това положение този човек веднага ще се почувства така, като че ли ръцете и краката му са вързани и не винаги ще може да приема решения, понякога неприятни, но необходими за икономиката и за страната", заявил Путин. През 2012 г. изтича 6-годишният мандат на сегашния президент Дмитрий Медведев. След два 4-годишни мандата като президент от 2000 до 2008 г. през 2012 г. Путин ще има право да се кандидатира отново, отбелязва БТА. 

Путин Няма да дочакате излизането ми от политиката
netinfo

Руският премиер Владимир Путин отправи остри нападки към бившите шефове на петролния гигант "ЮКОС", като ги обвини, че са поръчвали убийствата на свои опоненти, съобщи РИА Новости. По думите на Путин, бившият ръководител на службата за сигурност при "ЮКОС" Алексей Пичугин, който бе осъден за убийство, действал по заповед на акционери. Един от най-големите акционери в компанията е Михаил Ходорковски, посочва Ройтерс. "За съжаление никой не помни, че в затвора лежи един от ръководителите на службата за безопасност на "ЮКОС". Да не мислите, че е действал по свое усмотрение и на свой риск?", каза Путин. През 2007 г. Пичугин бе осъден на доживотен затвор за три убийства и четири опита за убийство. Ходорковски получи осемгодишна присъда през 2005 г. за измама и укриване на данъци, която изтърпява в затвор в Сибир. В момента той е подсъдим по ново дело за пране на пари и незаконно присвояване на средства, с което е заплашен от още 22 години лишаване от свобода. Ходорковски отхвърля обвиненията и твърди, че делото срещу него е политически мотивирано. Путин заяви, че  делото "Ходорковски" трябва да бъде урок за бизнеса, съобщи ИТАР-ТАСС. Според премиера главният въпрос не е "кога ще го освободят (Ходорковски), а да се гарантира, че подобни престъпления няма да се повтарят". По думите на Путин, средствата в размер на 290 милиарда рубли, които са постъпили в държавния бюджет след банкрута на "ЮКОС", били вложени във фонд за комунални жилища. "С постъпленията от продажбата на активите на ЮКОС, ние създадохме фонд за комунални жилища", каза премиерът. "Убедих колегите, че не трябва просто да налеем тези средства в бюджета и те да се разтворят там, нито пък да ги слагаме в резерва. Когато някакви пари са откраднати от народа, те трябва да бъдат върнати на народа", заяви Путин.

Руската армия се нуждае от модерно въоръжение, нова техника и нови методи за водене на бойните действия, заяви премиерът Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Целта на всяка реформа е една или друга сфера да се приспособи възможно най-добре към съвременните условия", каза Путин по време на традиционния си пряк диалог с руските граждани, предаван от няколко руски телевизии и радиостанции. Във връзка с предстоящата 65-годишнина от победата над нацистка Германия, която ще бъде отбелязана на 9 май, Путин заяви, че през Втората световна война бойните действия са се водили "лице в лице" и то само в зоната на фронталното съприкосновение на противостоящите армии. "Спецификата на съвременните въоръжени конфликти е различна. Има повече особености, свързани с развитието на високите технологии", каза Путин. Той даде за пример няколко съвременни конфликта, главно с участието на САЩ, където "войната се води по цялата територия на противника", а въоръжените сили навлизат "в прочистена територия", след като бъдат извършени въздушни нападения. "За това са нужни нови видове въоръжение, нова техника и нови способи за водене на бойните действия", каза Путин.