/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин се срещна в Сочи с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо и изрази надежда, че сега се създават условия за възстановяване на руско-американските отношения, предаде ТАСС.

БГНЕС

"Както знаете, съвсем неотдавна, преди няколко дни, имах удоволствието да разговарям с президента на Съединените щати по телефона и у мен се създаде впечатление, че президентът е настроен за възстановяване на руско-американските връзки, контакти, за съвместно решаване на въпросите, които представляват взаимен интерес за нас", каза Путин. "Ние от своя страна неведнъж сме казвали, че също бихме желали да възстановим отношенията в пълноформатен обем. Надявам се, че сега за това се създават необходимите условия."

БГНЕС

Още преди началото на разговора с Помпейо Путин каза, че Русия никога не се е намесвала в американските избори. Отсъствието на сговор между Русия и сегашната американска администрация бе потвърдено и от доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, който е обективен, отбеляза руският президент. "Въпреки цялата екзотичност на работата на комисията на господин Мълър, трябва да му се отдаде заслуженото. Като цяло той проведе обективно разследване и потвърди отсъствието на каквито и да са следи и на какъвто и да е сговор между Русия и сегашната администрация - твърдения, за които ние от самото начало казахме, че са пълна глупост", подчерта Путин.

Помпейо предупреди Русия да не се намесва в изборите в САЩ през 2020 г.

Президентът отбеляза също, че той и Помпейо имат какво да си кажат и по въпроса за стабилността на глобалните енергийни пазари. "Ние знаем, че САЩ вече са станали голям производител на петрол и в този смисъл имаме за какво да си говорим от гледна точка на стабилността на световните енергийни пазари", каза Путин.
Според него двустранният стокооборот за изминалата 2018 г. е показал известен, макар и неголям ръст, след като през последните години почти е клонил към нула. Той добави, че има и други насоки за възможно взаимодействие в сферата на икономиката и изрази надежда "всичко това да стане предмет на обсъждане".
БТА