Принц Чарлз
Принц Чарлз / Gulliver/Getty Images
Нахлуването на Русия в Украйна е посегателство срещу свободата и демокрацията, заяви във вторник най-големият син и наследник на кралица Елизабет II в рядко срещан от високопоставена кралски особа публичен коментар.

73-годишният принц Чарлз се изказа по време на посещението си в Саутхенд-он-Сий, където през октомври миналата година местният депутат Дейвид Амес беше намушкан с нож по време на среща с избиратели.

Той определи смъртта на Амес, заради която един човек очаква съд за убийство и терористични престъпления, като "атака срещу демокрацията... срещу отвореното общество, срещу самата свобода".

"Днес сме свидетели на атака по най-безсъвестен начин срещу същите тези ценности в Украйна", каза той в речта си по повод официалното получаване на статут на град на Саутенд.

"От позицията, която заемаме тук, ние сме солидарни с всички онези, които се противопоставят на бруталната агресия."

Принц Уилям и съпругата му Катрин изпратиха лично послание в подкрепа на народа на Украйна.

В туит те припомниха, че през октомври 2020 г. са се срещнали с президента на Украйна Владимир Зеленски и неговата съпруга и са чули за тяхната "надежда и оптимизъм" за страната.

"Днес сме заедно с президента и целия украински народ, който смело се бори за това бъдеще", добавиха те.

По-малкият брат на Уилям, принц Хари, и съпругата му Меган миналия петък изпратиха свое собствено послание от Съединените щати, където се преместиха миналата година, след като се отказаха от кралския живот.

"Заставаме на страната на народа на Украйна", написаха те на уебсайта на благотворителната си организация "Арчуел", като нарекоха руската инвазия "нарушение на международното и хуманитарното право".

 
БГНЕС, АФП