Приближените на Саддам щели да бъдат екзекутирани в деня на обесването на диктатора
Приближените на Саддам щели да бъдат екзекутирани в деня на обесването на диктатора / netinfo
Двама от най-близките довереници на Саддам Хюсеин са били отведени от килиите си и информирани, че ще бъдат екзекутирани в същия ден, в който бе обесен бившият иракски диктатор. Това каза техен адвокат, цитиран от Асошиейтед прес.

Един от тримата природени братя и бивш шеф на иракското разузнаване Барзан Ибрахим ат Тикрити и бившият съдия Ауад Хамед ал Бандар бяха осъдени на смърт, след като бяха признати за виновни заедно със Саддам, че са участвали в убийството на близо 150 шиити в град Дуджаил през 1982 година. Адвокат Исам Газауи се е срещнал лично с двамата мъже миналата сряда. Ибрахим ат Тикрити е казал на Газауи, че в деня на екзекуцията на Саддам затворниците са били отведени под охрана от килиите си и им било казано, че ще бъдат екзекутирани.

"Американците изкараха мен и Ал Бандар от килиите ни в същия ден, в който бе екзекутиран Саддам и ни заведоха в кабинет в затвора в 1 часа през нощта. Накараха ни да съберем вещите си, защото възнамеряват да ни екзекутират призори", каза Газауи, като цитира Ибрахим ат Тикрити.

Двамата са били върнати в затворническите си килии близо девет часа по-късно, твърди Газауи. Четирима от най-близките сътрудници на Саддам Хюсеин скърбят за екзекутирания бивш иракски президент и се безпокоят за собственото си бъдеще, държани в затвор в Багдад, който се ръководи от американските сили, допълни техният адвокат.

Барзан Ибрахим ат Тикрити, Ауад Хамед ал Бандар, Таха Ясин Рамадан и Тарик Азиз се чувстват зле, скърбят за смъртта на Саддам Хюсеин, отбеляза Исам Газауи. Той се е срещнал поотделно с четиримата си клиенти в затворническите им килии в Багдад в сряда.

"Те плачеха и разплакаха и мен", разказа Газауи. Адвокатът, който бе член на защитата на бившия президент през последните две години, уточни, че е упълномощен от четиримата да продължи да работи по заведените срещу тях дела и да представлява някои от тях в иракските съдилища.

Ауад Хамед ал Бандар, който бе главен съдия при управлението на Саддам Хюсеин, би искал да е бил екзекутиран с бившия президент, каза Газауи. Ал Бандар, който също бе осъден на смърт, се оплакал, че е бил лишен от тази чест.