Скот Морисън
Скот Морисън / БГНЕС
На фона на големите горски пожари, премиерът на Австралия Скот Морисън каза, че страната може да увеличи емисиите на въглероден диоксид, които изпуска в атмосферата, без това да се отрази на природното бедствие, пише вестник Гардиън.

Сидни е обвит в отровна мъгла заради пожарите в Австралия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Морисън каза, че няма директна връзка между изпускането на парникови газове и необичайно големите пожари на континента.

Той беше принуден да коментира пожарите и климатичните промени под натиск от коалиция на бившите директори на пожарни служби, които обвиняват кабинета, че не е обърнал достатъчно внимание на проблема.

Австралиец беше обвинен, че причинил пожар заради плантацията си от канабис

Премиерът каза, че е "обърнал внимание" на мнението на пожарникарите, че властите не са били подготвени за мащаба на природното бедствие, но отказал да се срещне с ръководителя на сдружението, защото вече бил получил съвет от настоящи пожарникари.

"Австралия изпуска 1,3% от парниковите газове в атмосферата. Теориите, че нашите действия се отразяват на конкретни пожари, дали на наша територия или другаде по света, не пасват със заслужаващите доверие научни доказателства", каза Морисън по телевизията.

Жертвите на пожарите в Австралия вече са четири (ВИДЕО)

Връзката между изпусканите в атмосферата парникови газове и повечето пожари е сложна, но според престижни научни институти, такава връзка има. По-топлото време повишава броя на дните всяка година, в които има високи или екстремни рискове от пожари.

Реакцията на Австралия на промените в климата е определяна от експерти като една от най-лошите в света.

Пожари избиха половината коали от резерват в Австралия

Откакто правителството на премиера Абът премахна глобите за изпускане на въглероден диоксид в атмосферата през 2014 г., количествата излъчвани от Австралия се увеличават непрестанно.

По-рано Скот Морисън заплаши, че кабинета предвижда специални мерки срещу протести на еко активисти и последвалите вторични бойкоти.
БГНЕС