Сидни потъна днес в дебела отровна мъгла заради пушека от пожарите по източното крайбрежие на Австралия, предаде Франс прес.

Замърсяването на въздуха в града стигна "опасни нива", сочат официални съобщения, според които концентрацията на фини прахови частици е достигнала в някои квартали 186 на милион - сравнима с тази в индийската столица Делхи. На местните жители е препоръчано по възможност да не излизат навън.
 

Огненият ад в Австралия продължава, нови пожари горяха днес

Смята се, че фините частици дразнят дихателните органи и влошават сърдечните и белодробните заболявания, каза Ричард Брум от здравните власти в югоизточния щат Нов Южен Уелс.
 

Австралиец беше обвинен, че причинил пожар заради плантацията си от канабис

Мъглата в щатската столица Сидни се дължи до голяма степен на дима на гигантския пожар, вилнеещ в два национални парка на стотина километра северозападно от града. Пламъците бушуват от няколко дни и са изгорели вече близо 140 000 хектара савана.

Жертвите на пожарите в Австралия вече са четири (ВИДЕО)

Шестима души са загинали и стотина къщи - разрушени при пожари в щатите Нов Южен Уелс и Куинсланд от началото на пожароопасния сезон през септември. Очакват се повишени температури - до 40 градуса по Целзий, силни ветрове и намалена влажност на въздуха, което увеличава риска от нови пожари утре.
 

Над 110 огнища на пожари все още са активни. Пламъците са обхванали повече от един милион хектара растителност.
БТА