/ IStock
Латвийските власти премахнаха паметник от съветската епоха в Рига, по силата на законодателство, прието след началото на руската инвазия в Украйна, и въпреки протестите на рускоезичното малцинство в балтийската държава, предаде Франс прес.

Специални машини бяха използвани за премахването на високия 79 метра мемориал, посветен на победата на Съветския съюз във Втората световна война,  съобщи журналист от АФП, присъствал на място.  През годините паметникът беше станал сборен пункт на привържениците на Кремъл в Латвия, отбелязва АФП.

Латвия, която заедно със съседките си Литва и Естония стана част от Европейския съюз и НАТО, зае твърда позиция в подкрепа на Украйна след началото на руската инвазия.

Паметникът е строен от 1979 до 1985 г., за да отбележи победата на съветската армия над нацистка Германия.

Всяка година хиляди рускоезични в Латвия, които са близо 30 процента от населението, се събираха на 9 май пред паметника, за да честват победата през 1945 г.

По-голяма част от латвийците обаче възприемат тази дата като началото на съветска окупация, продължила близо 50 години и завършила през 1991 г.
Почти всички паметници и паметни плочи от съветската епоха в Латвия, с изключение на тези, разположени във военни гробища, бяха премахнати през 1991 г. Паметникът в Рига беше защитен от договор от 1994 г. между Латвия и Руската федерация.

През май латвийският парламент гласува за внасяне на изменения в този договор, което лиши паметника от юридическа защита.

През 1997 г. група активисти се опитаха да разрушат паметника с динамит, но експлозията избухна преждевременно и уби двама души.

Дебатите за премахването на паметника бяха подновени веднага след началото на войната на Русия срещу Украйна, в частност  - след откриването на общи гробове в киевското предградие Буча, посочва АФП.
БТА