Прекратиха бойните действия в бежанския лагер в Ливан
Прекратиха бойните действия в бежанския лагер в Ливан / снимка: БГНЕС

Ливанската армия прекрати бойните действия в палестинския бежански лагер Нахр ал Баред в северната част на страната и в момента го "прочиства". След 33 дни на сражения, взели 172 жертви, в лагера се е възцарило напрегнато спокойствие, предадоха световните агенции.

На фона на все още издигащия се от разрушените сгради пушек, тази сутрин тишината бе прекъсната само от няколко взрива и кратка стрелба. Според сателитната телевизия Ал Арабия армията е изстреляла по лагера четири снаряда.

Ливанският министър на отбраната Елиас Мур обяви снощи победа над екстремистката групировка Фатах ал Ислам. Армията е превзела всички позиции на групировката в Нахр ал Баред и ще вдигне обсадата на лагера, когато се предадат оцелелите бойци на Фатах ал Ислам, начело с лидера й Шакер ал Абси, съобщи Мур.

Той отбеляза, че много от ръководителите на групировката са били убити, а оцелелите бойци са се изтеглили от покрайнините на Нахр ал Баред към вътрешността на лагера. Продължава и разминирането на Нахр ал Баред.

Фатах ал Ислам предала чрез посредници съгласието си за прекратяване на бойните действия малко след изявлението на Мур.

Избухналите на 20 май сражения - най-ожесточените вътрешни сблъсъци в Ливан след края на гражданската война от 1975 -1990 г., бяха съсредоточени в покрайнините на Нахр ал Баред, отбелязват агенциите. Съгласно арабско споразумение от 1969 г. ливанската армия няма право да влиза в 12-те палестински бежански лагера на територията на страната.

При боевете бяха убити най-малко 172 души, включително 76 войници, 60 бойци на Фатах ал Ислам, която имаше в началото неколкостотин, и 36 цивилни. Голяма част от лагера, в който живеят 40 хиляди палестинци, бе разрушен, а повечето му жители го напуснаха. Двете страни в конфликта се обвиниха взаимно за избухването на сраженията.

Фатах ал Ислам отхвърли твърденията на Мур, че някои от бойците й са активисти на Ал Каида. Ислямистката групировка, която набира бойците си в целия арабски свят, заявява, че няма организационни връзки с терористичната мрежа на Осама бин Ладен.

Някои представители на управляващата в Ливан антисирийска коалиция заявиха, че Фатах ал Ислам е била създадена от сирийското разузнаване с цел дестабилизиране на страната. Обвиненията бяха отхвърлени и от Дамаск, и от самата групировка.