Позволиха запалките на американските летища
Позволиха запалките на американските летища / netinfo
Администрацията за транспортната сигурност в Съединените американски щати от днес отново разреши да бъдат носени запалки на борда на самолетите, информира РИА „Новости”, цитиран от БГНЕС.

САЩ бе единствената държава, в която не се разрешаваше качването на запалки на борда на самолета. Те бяха забранени за превозване в багажа през април 2005 г., тъй като при полет терористи можели да ги използват за извършване на атентат. През 2006 г. от пътниците бяха иззети над 11,6 млн. запалки.

„Предвид концентрирането на усилията върху откриването на взривни вещества, администрацията за транспортната сигурност на САЩ от 4 август 2007 г. няма да забранява носенето на обикновени запалки на борда на самолетите в ръчния багаж”, съобщи пресслужбата на администрацията.

Запазва се обаче забраната за т. нар. „турбо-запалки”, които обикновено се използват за палене на лули или пури. В турбо-запалките температурата на горене на газта е по-висока от тази при обикновените запалки. Последните според мнението на ведомството по сигурността „вече не представляват голяма заплаха”. Служителите по сигурността, които ежедневно събират от пътниците в САЩ около 22 0000 запалки, ще могат вече да отделят повече време за откриването на експлозиви и подозрителни лица.