Пожар в дискотека отне живота на 59 души в Банкок
Пожар в дискотека отне живота на 59 души в Банкок / снимки: БГНЕС

Пожар в популярната дискотека "Сантика" в Банкок предизвика смъртта на 59 души и рани над 100 тази нощ. Посетителите се тъпчеха на изходите, бягайки от горящата сграда, съобщи местната полиция, цитирана от Ройтерс. Съдебните експерти не са в състояние да идентифицират труповете на поне 30 от посетителите, тъй като у тях не са намерени лични документи. Сред настанените в болница чужденци има японци, австралийци, холандци и французи.

От клуба са изнесени 54 трупа. Петима от ранените са починали от раните си в болници, в които са били откарани, съобщи полковник Суфин Сапхуанг, началник на полицията в столицата. Ранените са изпратени в 14 болници в Банкок.

Трагедията се разиграла в дискотеката Сантика клуб, на една от най-известните в Банкок улици – Екамай, в квартала Тхонг Лор, препълнен с увеселителни заведения, клубове и барове, уточнява АФП. Нощният клуб бил претъпкан от хора, дошли да отбележат настъпването на Новата 2009 година.

Пожар в дискотека отне живота на 59 души в Банкок
netinfo
Според местни медии пожарът вероятно е предизвикан от проблем в електрическата инсталация на дискотеката. Според полицията обаче огънят е тръгнал от естрадата на клуба, където е свирила група. Там е имало и шоу с фойерверки и вероятно пожарът е тръгнал от тях. Според очевидци, малко преди настъпването на Новата година на посетителите на нощния клуб били раздадени фойерверки. "Всички танцувахме, когато внезапно голям пламък изскочи от предната страна на сцената и всички се разбягаха", казва един от посетителите пред Ройтерс.

Повечето от жертвите са починали от задушаване, но има и овъглени тела. Някои от жертвите са били стъпкани до смърт от бягащата от пламъците тълпа.

Кадри на местни телевизии показаха десетки тела на плочите пред изпепеления клуб. Труповете се товарят на камиони, докато пожарникарите се опитват да потушат огнената стихия.

Пожар в дискотека отне живота на 59 души в Банкок
netinfo

Дискотеката е била на два етажа. Посещавана е от елита на Банкок. Капацитетът й е бил от 1000 души. Твърди се, че в момента на трагедията там е имало най-малко 500 души.