Повдигнаха обвинение срещу убиеца-неонцист на гръцки музикант
Повдигнаха обвинение срещу убиеца-неонцист на гръцки музикант / снимка: БГНЕС

Георгиос Рупакиас, неонацистът, заподозрян в убийството на музикант антифашист - престъпление, което потресе Гърция - се яви днес пред съдия следовател в първоинстанционния съд на Пирея, предаде АФП.

Срещу Рупакиас вече официално е повдигнато обвинение и му е наложена мярка задържане под стража. Близо 2000 души проведоха демонстрация срещу фашизма по време на заседанието на съда. На 45-годишния шофьор е повдигнато също обвинение в незаконно притежание на оръжие.

Според полицейски източници 45-годишният Рупакиас, шофьор на камион, признал на местопрестъплението, че в нощта на вторник срещу сряда в Керацини, работническо предградие на Атина, намушкал с нож 34-годишния хип-хоп музикант и убеден антифашист Павлос Фисас. Той заявил също на полицията, че е член на неонацистката партия Златна зора.

Златна зора отрече да има каквато и да било връзка с убиеца. Появиха се обаче снимки на Рупакиас, участващ в нейни мероприятия. Златна зора е в основата на редица нападения срещу имигранти, политици и леви активисти. Досега тя се радваше на почти пълна безнаказаност и толерантност от страна на властите, посочва БГНЕС.

Пред възмущението, предизвикано от убийството в Гърция и в чужбина, властите обявиха някои мерки срещу Златна зора, която има 18 депутати (от общо 300) и е превърнала безработицата, намаляването на заплатите и загубата на доверие в политическата класа в Гърция в основни теми на шумната си политическа пропаганда.
Министерството на обществения ред реши, че занапред разследването на насилието, за което се предполага, че е дело на Златна зора, ще бъде поверено на антитерористичните служби, а не вече на обикновената полиция.

Министърът на обществения ред Никос Дендиас поиска също вдигане на полицейската защита, от която се ползват 18-те депутати и клубовете на Златна зора, докато правосъдието се произнесе по насилствените действия, за които е заподозряна партията.