Посланик на САЩ в Ирак поддържал контакт с бунтовници
Посланик на САЩ в Ирак поддържал контакт с бунтовници / netinfo

Американският посланик в Ирак Залмай Халилзад призна, че е имал миналата година контакти с иракски бунтовници, за да ги накара да се включат в политическия процес в страната, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Самият Халилзад, който след няколко дни напуска посланическия си пост в Багдад, направил това признание на прощална пресконференция в петък.

Разговорите с иракските бунтовници започнали в началото на 2006 година и са продължили по времето на съставянето на иракското правителство, въпреки че след атентата срещу шиитската джамия в град Самара срещите се поразредили.

Според американското издание Халилзад дори пътувал до Йордания, за да разговаря с представители на Ислямската армия в Ирак и с Бригадите на революцията от 1920 година - две влиятелни иракски националистки групировки.

За първи път американски представител признава, че е поддържал контакти с иракските бунтовници, отбелязва вестник "Ню Йорк таймс". Тази позиция на Халилзад е в противовес с позицията на администрацията на президента Буш, противопоставяща се на какъвто й да е било контакт с иракските бунтовници.