/ БГНЕС
Четвърта поредна вечер Площадът на победата в Букурещ не остана без хора. Те са по-малко в сравнение с предишните дни, но напомнят исканията за оставка на кабинета и предсрочни избори, посочва БНТ.

Румънците излязоха по улиците да искат оставката на правителството
 
Военни прокурори разследват насилието в петъчната вечер, когато при сблъсъци с жандармерията бяха ранени над 450 души, включително полицаи. Подадени са 33 жалби от пострадали граждани. Двама мъже са задържани за брутално нападение над полицайка и колегата й.
 
Еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова призова Букурещ да преразгледа спорните законодателни мерки, които предизвикаха обществен гняв.

Румъния да преразгледа законодателните мерки, довели до масови протести
 
В специално изявление президентът на Румъния Клаус Йоханис осъди насилието - както от страна на жандармерията, така и на подстрекателите сред хората.
 
„През последната година и половина Социалдемократическата партия влоши управлението и разстрои обществото със спорни мерки и хаотично управление, както и със спорни и противоктонституционни закони, с постоянни атаки срещу магистратите. Румъния е нормална и уважавана страна, но правителството прави всичко, за да накърни този имидж. Хората ще продължат да се бунтуват, ако бъдат игнорирани. Социалдемократите трябва да разберат, че управляват зле Румъния и това ще има дългосрочни отрицателни последици“, каза Йоханис.

Мащабен антиправителствен протест в Румъния, сблъсъци и напрежение (ВИДЕО)
news.bnt.bg