Политковска е познавала поръчителя на убийството й
Политковска е познавала поръчителя на убийството й / netinfo

Журналистката от „Новая газета” Анна Политковска се е познавала с поръчителя на нейното убийство, съобщи на пресконференция главният прокурор на Русия Юрий Чайка.

Политковска е познавала поръчителя на убийството и се е срещала с него, каза Чайка. Той съобщи също така, че сред лицата, причастни към убийството на Политковска, са бивши и действащи служители на Федералната служба за сигурност и на Министерството на вътрешните работи, съобщи днес ИТАР-ТАСС, като се позова на изявление на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка.

Виновните за убийството на Политковская са замесени и в убийството на американския журналист Пол Хлебников през 2004 г., както и в атентата срещу банкера Андрей Козов, подчерта Чайка на състоялата се днес пресконференция в Москва. Пол Хлебников бе главен редактор на руската версия на списание "Форбс".

Пресконференцията бе свикана няколко часа, след като Чайка съобщи, че по делото "Политковска" са били задържани 10 души. Пред журналисти главният прокурор уточни, че сред арестуваните са организаторите, техните помагачи и преките извършители на убийството. Начело на тази групировка, която се занимавала с поръчкови убийства, стоял чеченец. "Сред членовете на тази престъпна групировка, за съжаление, има бивши и настоящи служители на министерството на вътрешните работи и на Федералната служба за сигурност", заяви Чайка, цитиран и от Ройтерс. Те също били арестувани. Групировката била замесена в убийства и на територията на Украйна и Латвия.

От смъртта на Политковская могат да бъдат заинтересовани само лица, които се намират извън територията на Руската федерация, изтъкна главният прокурор. До този извод стигнали служителите на прокуратура след разследване на обстоятелствата около убийството. Според Чайка "това са хора и структури, които искат да дестабилизират обстановката в страната, да променят конституционния ред, да създават кризи в Русия и да я върнат към предишната система на управление, при която всичко се е решавало с пари и под натиска на олигарсите. Това са хора и структури, които искат да дискредитират руската държавност и се стремят да провокират външен натиск върху ръководството на страната."