Полицията в Република Южна Африка използва зашеметяващи гранати, гумени куршуми, сълзотворен газ и водни оръдия днес, за да потуши избухналите в столицата Претория антиимигрантски протести, предаде Асошиейтед прес. Президентът Джейкъб Зума остро осъди насилието срещу чужденците и призова за спокойствие.

Полицията раздели протестиращите от чужденците, които се бяха събрали да изразят тревогата си от последните атаки срещу тях. Двете враждебно настроени групи, макар и разделени, си разменяха обиди и се замеряха с камъни, което силно усложни задачата на силите на реда. Хора в групата на чужденците също носеха подръчни защитни средства с аргумента, че трябва да защитават своите магазини след случаите на погроми и разграбване на търговски обекти, принадлежащи на нигерийски и пакистански имигранти, през седмицата.

При сблъсъците бяха арестувани 136 души за последните 24 часа. Засега не се съобщава за пострадали.

Негодуванието срещу пришълците от съседни африкански страни не е нещо ново в РЮА и то често намира израз в масови протести и опасни погроми заради обвиненията, че чужденците отнемат работни места от местните хора в страната, в която безработицата надвишава 25 процента. Срещу чужденците се отправят и обвинения в търговия с наркотици и други престъпления.

 
БТА